Gündem

2020 Yeni Af Yasası Kimleri Kapsıyor?

Son dakika haberler arasında yerini alan 2020 yeni af yasası kimleri kapsıyor? Sorusu pek çok kişi tarafından merak edilerek gündemimizdeki yerini almaktadır. Yüz binlerce vatandaş yeniden af çıkması için sabırsızlanarak bekliyordu. Yeni af yasası 15 Nisan 2020 tarihinde Resmi Gazetede yayımlanmıştı. Peki, Af yasasından kimler yararlanabilecek? Af yasası maddeleri arasında neler bulunuyor? Sizlere bunlardan bahsetmek istiyoruz.

Uzun zamandır gündemimizde yer alan yeni af yasası kesin olarak sonuçlanmasının ardından cezaevlerinde yatan mahkûmların ve mahkûm yakınlarının sevinçleri ile karşı karşıya kalmaktayız. TBMM Genel Kurul’unda yaklaşık 1 haftadır aralıksız olarak görüşülmesiyle birlikte mahkûmların sevindirici haberi yasalaştı. Tahmini olarak 90 bin hükümlü tahliye edilebilecek. Ancak 90 bin hükümlünün tamamı hemen serbest kalamayacak.

Yeni af yasası kimleri kapsıyor?
Yeni af yasası kimleri kapsıyor?

Yeni Af Yasası Mecliste Onaylandı mı?

Gündemde sık sık sorulan sorular arasın yeni af yasası mecliste onaylandı mı? Sorusu bulunmaktadır. Açıklanan son gelişmeler doğrultusunda TBMM Genel Kurulunda yapılan 1 haftadır ve aralıksız süren görüşmeler doğrultusunda yeni af yasası yasalaştı. 15 Nisan 2020 tarihinde Resmi Gazetede yayımlanarak cezaevinde bulunan mahkûmlara sevindirici haber gelmiştir. Af yasasından yaklaşık 115 bin hükümlü faydalanacağı hakkında söylentiler bulunmaktadır. Aynı zamanda 45 bin hükümlü tahliye olurken, 45 bin hükümlü de Korona virüs salgın sebebiyle gerekli tedbirleri almak amacıyla izinli sayılacaktır. Aynı zamanda 15 bin civarında mahkûm da açık cezaevine geçme hakkına sahip olacağını belirtmeliyiz.

Yeni Af Yasasından Kimler Faydalanabiliyor?

Af yasasının yayımlanmasının ardından en çok merak edilen konular arasında kimleri kapsayacağı bulunmaktadır. Yeni af yasasından kimler faydalanabiliyor? Özellikle sorulan sorular arasında yer alan bu konu haliyle şu şekilde ilerliyor: Terör, cinayet, uyuşturucu, kadına şiddet ve cinsel suçlar haricinde cezanın yarısı oranında infaz uygulanıyor. Milli İstihbarat suçlarından mahkûm olmuş kişiler, tefeciler, örgüt kuran ve yönetenler, canavarca hisle kasten yaralama ve öldürme suçundan ceza alanlar yine aynı şekilde yeni af yasasından faydalanamıyor.

İnfaz Paketinde Neler Değişti?

İnfaz paketinde yapılan değişiklikler sonucunda şu maddeler karşımıza geldi:

  • Denetimli serbestlik süreleri 1 kereliğe mahsus olmak kaydıyla bir yıldan üç yıla kadar uzatıldı.
  • 0 – 6 yaş arası çocuğu bulunan kadın mahkûmlar ve 70 yaşını aşmış tüm kadın mahkûmlar için denetimli serbestlik süresi dört yıla kadar yükseltildi.
  • Kadın, çocuk ve 65 yaşını tamamlamış kişilerin tamamı cezasının son bir yılını evinde geçirebilecek. Ağır hastalığı bulunan veyahut engelli olan kişilerde bu imkândan faydalanabilecek.
  • Hükümlülerin “İyi Hal” ile alakalı değerlendirilmeleri artık sadece hükümlünün bulunduğu cezaevi tarafından belirlenebilecek.

Açık Cezaevinde Kalan Hükümlülere Gelen Özgürlük Hakkı

Açık Ceza İnfaz Kurumu’nda kalan hükümlüler artık en az iki ay izine gönderilebilecek. Daha önceki resmi hakları bir aydı. Yeni yargı paketi ile beraber açık cezaevinde hükümlü olan kişilere büyük imkânlar tanınacak. “İyi Hal” değerlendirmesi yüksek olan hükümlüler sosyal imkânlardan daha fazla faydalanabilecek.

Yeni Af Yasası İle Beraber Tahliyeler Ne Zaman Yapılacak?

Yeni af yasa teklifi Meclis’te onaylandı. Buna istinaden hükümlüler en kısa süre içerisinde tahliye edilecek. Ancak Resmi Gazetede yayınlanan tahliye süreleri dikkate alınacak. Açık Ceza İnfaz Kurumu’ndan yapılacak olan tahliyeler ise daha hızlandırılmış bir biçimde olacak. Bu sayede hükümlü vatandaşların yükselen moralleri daha da yükseltilecek ve hayalleri gerçekleştirilecek.

Hamilelerin Mahkûm Olması

Hamilelerin mahkûm olması ile alakalı güzel gelişmeler kaydedildi. Hamileler bundan böyle tutuklu kalmak yerine adli kontrol altına alınacak. Bundan böyle tüm hamile mahkumlar cezaevi görmeden kısa dönem suçlarının cezalarını ödeyebilirler. Adli kontrol adı altında yapılacak olan uygulama ile beraber tüm hamile kadınların evlerinde cezalarını ödemelerinin yolu açıldı.

En Son Af Ne Zaman Geldi!

Türkiye af ortalaması 6,5 yıldır. Türkiye’de her 6,5 yılda bir hükümlü affı çıkartılır. Bunun en doğal sebepleri ise hükümetin destekçi toplayabilmesidir. Zira önemli suçlardan dolayı hüküm giydirilmiş olan kişilerin içeride tutulması gerekir. Uluslararası Af Örgütü tarafından yapılan açıklamaya göre dünyada Türkiye’den daha fazla af veren bir ülke yoktur. Bunun önüne geçebilmek için ise herhangi bir çaba yoktur. CHP ve MHP gibi partilerin de zaman zaman destek verdiği gözlemlenmiştir. Ana Muhalefet partisi olan Cumhuriyetçi Halk Partisi Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu konu ile alakalı sert tepkiler vermiştir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu