Kredi

Ara Ödemeli Konut Kredisi Hesaplama

Konut kredisi kullanan tüketicilerin de belirli hakları ve sorumlulukları vardır. Bu hak ve sorumluluklar kanun ve yönetmeliklerle belirlenir. Mevcut mevzuat uyarınca, konut kredisine ara ödemeler yapılabilir. Tüketiciler, vadesi gelmeyen bir ve daha fazla taksit veya tüm konut finansmanı borçlarının tamamını ödeyebilirler. Peşin ödeme durumunda, konut finansmanı kurumunun peşin ödenen miktara bağlı olarak gerekli tüm faiz ve diğer maliyet unsurlarında indirim yapması gerekmektedir. Konut kredisi ara ödeme hesaplama için bankanız ile iletişime geçmeniz daha sağlıklı bilgi almanıza yarayacaktır.

Ara ödemeli konut kredisi nedir?

İpotekleri devam eden tüketiciler, ara dönemde kredileri için ara ödeme yapmak isteyebilirler. Konut kredilerine yapılan bu ara ödemeye, kullanılan kredinin yeniden yapılandırılması denir. Bankanın kullandığı kredi imkanlarının bir parçası olan finansman kredisi ile kullanılan mevcut kredide değişiklik yapılabilir. Kredisini aldığınız bankalar genellikle üç, altı veya 12 ay önce ara ödeme seçenekleri sunarlar.

Konut kredisinin geri ödenmesi için 120 aylık dönemlerden de yararlanabilirsiniz. Konut kredisinde ara ödemesi yaptığınızda, ara ödemelerinizi aylık geri ödeme tutarlarının serbestçe belirlenebileceği bir ödeme tablosuyla yapabilirsiniz. Ara ödemelerde, kredi geri ödeme tutarını ve faiz ödemelerini azaltarak ödeme yapabilirsiniz. Bazı bankalar bu seçeneği komisyon olmadan da sunabilir.

Bu durumda, tüketiciler aşağıdaki gibi durumlardan yararlanabilir.

  • Dönemin düşük faiz oranlarından yararlanabilir.
  • Bu, ödemelerinizi azaltabilir.
  • Daha az faiz ödeyebilirsiniz.

Yapacağınız ara ödeme mevcut anaparadan düşer. Sonuç olarak, 100.000 TL kredi borcunuz varsa ve 30.000 TL ara ödeme yapmak istiyorsanız, kalan ana borcunuz 70.000 TL’dir. Ancak, bu sürecin de bir bedeli vardır. Erken ödeme tazminatı, Kalan vade, gerekli faiz indirimi yapılarak hesaplanmakta ve tüketici tarafından konut finansmanı kurumuna erken ödenmektedir. 36’yı geçmeyen krediler için % 1’i, vadesi 36 ayı aşan krediler için % 2’yi geçmez. Fiyatlar değişken olarak belirlenirse, tüketiciden erken ödeme için herhangi bir tazminat talep edilemez.

Ara Ödemeli Konut Kredisi Hesaplama

Ara ödemeli konut kredisi hesaplanmadan ara ödemeler yapılmaması faydalıdır. Her şeyden önce, vade sayınız çok düşükse, ara ödemeler yapmak yararlı olmayabilir. Bankalar ödeme planını belirlerken ilk aylarda faiz almayı tercih ederler. Bu durum, bankanın erken kapanış ve ara ödemeler için aldığı bir önlem olarak düşünülebilir. Vade sayınız ne kadar düşükse, peşin ödeme yaptığınız için kazançlarınız o kadar düşük olur. Kredinizi yeniden yapılandırırsanız, aylık ödemeleriniz artar, ancak ödemenizin toplam tutarı kredi döneminizin sonunda azalır.

Ödediğiniz ücretler, krediyi kullandığınız ilk bankada kalan anapara için yapacağınız % 2 ön ödemeyi ve krediyi kullandığınız yeni bankaya vereceğiniz konvansiyonel kredi dosyası ücretlerini içerir. Ara ödemelerin toplam borçtan düşüleceği fikri yaygın fakat yanlış bilgilerdir. Normal olarak, aylık ödenen kredi ödemesinde faiz, anapara, kaynak kullanım destek fonu (RUSF) ve banka sigortası işlem vergisi (BMSV) gibi farklı kalemler bulunmaktadır. Bu öğeler her ödeme için farklı yüzdelerde bulunduğundan, aylık ödemeleriniz sabit kalır. Ara ödemelerde, ödemeniz toplam ana borcun üzerine düşer.

Konut kredisinin ara dönemi, faiz oranı, ödeme planı, konfigürasyon, faiz hesaplaması Ara ödemelerin hesaplamaları kredinin kullanıldığı banka ile görüşülmelidir. Bankanızın web sitesindeki kredi hesaplama araçlarıyla ara ödemeler yaptıktan sonra kalan borcunuzu kolayca hesaplayabilirsiniz. İnsanlar kredi ara ödeme mantıklı mı, konut kredisi erken kapatma kalktı mı ve Garanti kredi erken kapama nasıl yapılır gibi sorulara cevap aramaktadırlar. İlgili bankanın müşteri hizmetleri en dorğu bilgiye sahiptir, iletişime geçiniz.

Ara Ödemeli Konut Kredisi Veren Bankalar

Ziraat Katılım  
Halkbank  
Vakıfbank  
Ziraat Bankası  
Kuveyt Türk Bankası  
TEB Bankası  
Türkiye İş Bankası  
Albaraka Türk  
Garanti BBVA Bankası  
Yapıkredi Bankası  
ING BANK  
Alternatif Bank  
Türkiye Finans  
ICBC Bankası  
Akbank  
QNB Finansbank  
Fibabanka  
Şekerbank  
Odeabank  
Anadolubank  
Hsbc Bankası  
Denizbank  
Burgan Bank  

Yukarıda geçici krediler ve faiz oranları sunan bankalar yazdık. Örneğin, aylık 4.000 TL maaş alırsanız, kredi için maksimum 2.000 TL ödersiniz, böylece vade sonunda krediniz uzatılabilir ve kredi miktarına bağlı olarak 10 yıla kadar uzatılabilir. Bununla birlikte, uzun vadede paranın değeri yıllar içinde azalır ve bireyler kredi ödemelerini ilk döneme göre daha rahat hale getirebilir. Bu gibi durumlarda, ara ödemeli konut kredisi avantajlarından yararlanarak kredi miktarınızı değiştirebilirsiniz.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu