Sigorta

Araç perte çıkarsa sigorta ne kadar öder?

Araçlarda pert durumları nasıl olduğuyla ilgili konu, internette en çok merak edilen konulardan biridir. Bir kaza olması halinde, araca dair %70 ve üstü bir hasar görmesi durumlarına karşılık araç pert araç olarak nitelendirilir. Bu tip durumlarda sigorta değerlerine yakın olduğu için pert araç denmesi durumu gerçekleşir. Eğer araç kullanılamaz hale gelirse, bu durumda da araçlarda hasar sonrasında tam hasarlı durumunu taşımaktadır.

Araçlarda pert durumu söz konusu olduğunda, durum nasıl yaşanırsa yaşansın ilk 5 gün içerisinde aracın bu durumu sigorta şirketine acilen bildirilmesi gerekmektedir. Pert araç hasarı ya da tam hasarlı konumundaki araçlar hakkında, sigorta şirketinize ilk 5 gün içerisinde eğer hasar bildirilmezse, bu durumda sigorta sorumluluk almamakta olup herhangi bir şekilde ödeme de yapmayacaktır. Bu nedenle bu gibi konuları geciktirmeden, pert araç durumlarında ilk 5 gün içerisinde bilgi paylaşımını acilen yapmanız gerektiğini unutmayın.

Göz atabilirsiniz:

Sigorta Şirketine Pert Araç Başvurusu Belgeleri

Eğer sigorta şirketine başvurarak, araç pert olması halinde başvurmak ve tamir ettirmek istiyorsanız bunun için bazı belgelere ihtiyacınız var demektir. Bunlar şu şekilde sıralanmaktadır:

  • Sigorta poliçesi
  • Trafik kaza raporu
  • Sürücünün alkol raporu
  • Ehliyet ve ruhsat fotokopisi
  • Aracın hasarlı olduğunu belgeleyen fotoğraflar
  • Primlerin ödendiğine dair makbuzlar

Kasko sigortanız varsa eğer araç pert olduktan sonra bir diğer deyişle ağır hasarlı vasfını aldıktan sonra ödenecek miktar nedir? Çalınması durumlarında geçerli kasko poliçesi bedeli mi ödenir yoksa farklı bir işlem mi yapılır?

Kasko Sigortası Genel Şartları’nda Sigorta Bedeli artık 2013 yılı itibariyle geçirilmemektedir. 2013 yılından bu yana Kasko sigortalarında yazan bilgi, “Sigorta şirketi aracı hasar tarihi itibariyle rayiç değerine kadar teminat altına almıştır.” şeklinde olup bu ibare yer verildiği içinde artık rayiç bedel üzerinden hasar ödemeleri yapılmaktadır. Rayiç değerlerin hesaplanması ise doğrudan rayiç değerin hesaplama yöntemi konusunda sizler için hazırlanan poliçede yer alıyorken, herhangi bir şekilde rayiç bedel bulunmamasına karşı Türkiye Sigorta Birliği ile birlikte yayınlanan liste esas alınır ve bu şekilde rayiç bedel hesaplanmış olur.

Sigorta şirketinize başvurarak bu konu hakkında detaylı bilgi alabileceğiniz gibi, konu hakkında ulaşabileceğiniz kasko sigorta şirketleri sitelerinde de bu hesaplamaya yer vermekteler, buna göre de isterseniz değerlendirmelerde bulunabilirsiniz.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu