Banka İşlemleri

Banka Batarsa Kiralık Kasa Ne Olur?

Bankalar, insanların nakit paralarını, altın ve yabancı nakit paralarını, mücevherlerini ve hatta değerli eşyalarını sakladıkları özel yerlerdir. Bireysel ve kurumsal olarak insanlar, bankalarda hem kendi adlarına hem de şirket adlarına açtıkları hesaplarda paralarını tutar ve güvenli olacağına dair bankalarında da teminat almış olurlar.

Bankalar, insanlara mevduat hesapları açmasının yanı sıra aynı zamanda özel eşya ya da değerli yatırım yaptıkları çeşitli yatırımlarını saklamaları için de bankada kiralık kasa hizmetleri sunarlar. Fakat kiralık kasalarla ilgili akla gelen en önemli sorulardan biri de banka batarsa kiralık kasa ne olur? Gibi sorular oluyor. Benzer şekilde kiralık kasa soyulursa ne olur ya da kiralık kasa devlet tarafından aranır mı? Kiralık kasaya sigorta yapılıyor mu? Kişinin vefatı sonrasında kiralık kasa ne olacak? Gibi çok fazla soru akla gelir.

Bankadaki Kiralık Kasalar Aranabilir mi?

Türkiye’de doğrudan bankaların, kişi veya kurumlar tarafından istendiğinde aranması ya da açılması gibi bir durum söz konusu değildir. Fakat doğrudan devletle ilişkili resmi yollarla alınan kararlar, izinler ve bunun neticesinde kiralanmış olan kasalara yönelik özel izin alınması hallerinde arama veya kasayı açma gibi izinler sadece devlet nezdinde bulunmaktadır.

Devlet aracılığıyla arama emirleri çıkması halinde, kasada bulunan hiçbir eşyaya el koyma hakkı bulunmaz. Sadece yasa dışı ürün veya bir eşya barındırma durumu söz konusu olması halinde bir suç niteliği taşıdığı için el konulabilir. Fakat bunun için ise gerekli soruşturma açılarak kararlar doğrultusunda el konulması söz konusudur. Aksi durumda sadece arama izni dışında bir işlem yapılabilmesi mümkün olamamaktadır.

Kiralık Kasanıza Sigorta Yaptırabilir misiniz?

Bankada insanların kiraladıkları kasalar, kuyumcuların sigortalarına benzer. Kasanız, kişisel ve şahsa ait olması nedeniyle ve kendi yapısı gereği kasa olduğundan içerisinde özel eşyalarınızı halka açık şekilde söyleyememe durumunuz olduğu için sigorta yapılması teorik olarak mümkün değildir.

Sigortalı kiralık kasalarda, her kasanızı açma isteğinde, sigortacının da bulunması ve yapılacak ekleme – çıkartma işlemlerinizle ilgili her kasa açma işlemi sonrasında yeni poliçe düzenlenmesi gerektiğini unutmayın. Bu nedenle kuyumcularda da günlük altın sayım ile birlikte poliçe güncellenmesi durumları söz konusu olduğundan dolayı, kiralık banka kasaları için sigortalama yapılamamaktadır.

Banka Batarsa Kiralık Kasa Ne Olur?

Bankaların batması, iflas etmesi durumlarında olmasıyla birlikte tüm banka borçları, alacakları gibi tüm her şey Tasarruf Mevduatları Sigorta Fonuna devir olur. Tüm banka alacak ve borçları TMSF’ye aktarınca, siz de tüm kasa ile ilgili işlemlerde muhatap olarak TMSF ile görüşürsünüz. Bu durumda kasa içerisinde var olan tüm eşyalarınıza dokunulmaz, kasanız açılmaz ve içindekiler aynı şekilde size aktarılabilir.

Banka Kasalarında Kaç Anahtar Bulunur?

Bankalar, insanlara özel eşyalarını saklamaları için aylık veya yıllık bazda kiralayabilecekleri kasalar sunarlar. Hal böyle olunca da kasaların, müşteri adına önemle ve gizli bir biçimde saklanması istenir ve beklenir. Buna göre bankaların genel olarak bodrum katlarında ya da gizli alanlarda bulunan kasalarının açılması için 2 anahtara ihtiyaç vardır. Bu durumda birinci anahtarı müşteriye veren banka şubesi, ikinci anahtarı ise kendisi için saklar. Bu durumda iki anahtarla açılabilen kasalarda, bir anahtarın olmaması halinde kasayı açmak kesinlikle mümkün olmamaktadır.

Dolayısıyla günümüzde eğer bankadaki kasalarınız için değerli tapu, çek veya hisse senetleriyle ilgili bir işlem, kasaya bir eşya koyma durumlarınız olması halinde sadece mesai saati ve günleri içinde bankaya gelebilir ve işlem yapabilirsiniz. Banka memuru, kasanın kilidini açtıktan sonra ilgili müşteriyi odada yalnız bırakarak kasasında tüm ihtiyaçlarını karşılamasına izin verir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu