Banka İşlemleri

Banka Hangi Durumlarda Hesaba Bloke Koyar?

İnsanlar, maaşlarını ve kazançlarının büyük bir çoğunluğunu bankalar aracılığıyla kendi hesaplarına yatırtırlar. Hal böyle olunca maaşlardan tutun da birikimlere kadar tüm mal varlığınız bankalarda saklı durur. Günümüzde bankalarda özel kasalar kiralanması durumları da bulunur ve burada özel, değerli eşyalarınız, hisse senetleriniz, fiziki yatırımlarınızı da güvence altında tutabilirsiniz. Hal böyle olunca da bankalar kişilerin hesaplarını bloke edebilir mi? sorusu sıkça merak edilen soru olur.

Hesaba bloke koyma işlemi, bankaların kişilerin hesaplarında bulunan mevduatlarındaki tüm yatırımlarını, borç veya farklı bir işlemden ötürü karşılık gelen tutarı hesap bakiyesinden kullanma anlamını taşır. Ek olarak harcanmasına dair yasak getirilmesi gibi bir banka hesabına bloke konulması durumları da söz konusudur. Bankanın hesaplara bloke koyması hakkında birçok neden vardır. Bunlardan tümünü sırayla açıklayalım.

Banka Hesapları Neden Bloke Edilir?

Bankalarda bulunan hesaplarınızdan bir veya birkaçına bloke konulması riski herkesin yaşayacağı riskler arasındadır. Örneğin hatırlamadığınız bir borç, ödenmemiş bir borç olduğunda kişi ve kurumlar, adınıza ait bir yasal işlem başlatır. Hal böyle olunca da gecikmeli borçlarınızla ilgili hesabınıza bloke konulması durumları söz konusu olabilir.

Fakat burada önemli olan detay, borçlarınızın hiçbir şekilde kısa gecikmeli sürelerle ilişkili olmaması durumlarını göz önünde bulundurunuz. Bahsi geçen gecikme borçları, uzun süreli ve bankanın sizlere ulaşması, sizlerin ödemeyi reddetmeniz ya da unutmuş olduğunuz borçlardır.

Bankalar Hangi Durumlarda Bloke Koyar?

Bankalar, genel olarak borçlara dayalı durumlarda hesaplara bloke koyarlar. Bu süreçte müşteri adına başlatılan yasal takip işlemleri bulunur ve sürecin aşılmasına yönelik hukuk mahkemeleri- icra takibi ile müşteri hesabına bloke konulabilmektedir.

Müşteriler, bankalara ödenmesi gerek borçlarını ödememesi halinde karşılaştıkları bu bloke durumlarına karşılık itiraz etme hakkına sahip olamazlar. Borçlarının ödenmemesi halinde maaş hesaplarına da bloke konulması ve maaş hesabının da kesilmesine sebep olabilirler. Maddeler halinde banka hangi durumlarda hesaba bloke koyar? Müşteriyi zora sokan bu sebeplerin tamamı aşağıdaki gibidir:

  • Kişi veya kuruma ait borçların ödenmemesi (mahkeme açılması zorunlu)
  • Devlete dair vergi kaçakçılığı tespit edilmesi
  • Kredi kartı borçlarının ödenmemesi,
  • Banka kredisine dair borcun ödenmemesi durumları
  • Şüpheli para transferleri görülmesi halinde,
  • Adli bir suç işlenmesi durumları
  • Yasa dışı yollarla yapılacak tüm işlemlerde bankalar, müşterisi olduğu kişilerin hesaplarına bloke koyabilir ve kısıtlama getirebilir.

Banka Hesabına Nasıl Bloke Koyulur?

Yukarıdaki sebeplerini sıraladığımız nedenlerden ötürü bankalar, hesaplarınıza bloke koyarlar. Haciz işlemleri dahil yukarıdaki nedenlerden sadece biri olması halinde, kısacası yasal takip süreci başlatılan herhangi bir borçta hesabınıza bloke konulabilir. Adli bir suç tespiti, yasadışı para transferleri tespitinde de hesaplarınıza bloke konulmaktadır.

Ödenecek borcun tutarı kadar hesabınıza bloke konulur. Yasal süreçler dahilinde ödenecek tutar ne ise, karşı tarafa ödenmesi için hesabınızda yeterli miktarda tutar yoksa, hesabınız blokelidir ve bankalar ile çalışmanız engellenir. Bu durumda çalıştığınız banka ile iletişime geçerek süreç hakkında detaylı bilgi alabilir, blokeyi kaldırmaya yönelik gerekli işlemler hakkında detaylı ve doğru bilgiyi alabilirsiniz.

Hesaba Koyulan Bloke Kaldırılabilir mi?

Banka hesaplarına bloke konulması nedenleri müşteri tarafından öğrenilmelidir. Buna bağlı kalarak, nedenleri öğrenildikten sonra çözüme yönelik tüm işlemler müşteri tarafınca yapılıyor ve borç ödemeleri müşteri tarafınca sağlanıyorsa bloke kaldırılabilir. Burada kullanıcılar, farklı bankalardan hesaplar açarak, bloke işlemlerinin önüne geçse de, yasal takip nedeniyle farklı bankalardaki hesaplarınız içinde bloke durumu söz konusu olabilir.

Borçların ödenmesine yönelik bankanızla görüşerek maaşınızdan belli oranlarda kesimin talep edilmesi ve kabul edilmesi halinde her ay maaşınızdan borçlarınız kesilirken, bu durumda hesabın bloke olmaması adına da müşteri temsilcisiyle görüşerek açılmasını isteyebilirsiniz. Hesapta para yatırma ve çekme işlemleri gibi bu tarz işlemler tekrardan açıldığında, hesabınız üzerindeki bloke kaldırılmış olur.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu