Banka Hesabımda Bloke Var Mı Nasıl Öğrenebilirim?
Bankalar hesaplara bloke koyabilme konusunda her zaman çeşitli yetkilere sahiptir. Hesaba bloke koyma tam olarak nedir? Ya da bankaların vadesiz hesaplara bloke koyma yetkileri nelerdir? Gibi konular çokça merak ediliyor. Banka hesaplarının güvenlik ve işlemlerinin kolay şekilde hallolması açısından vatandaşların her zaman tercih ettikleri ve genelde kullandıkları bir gerçektir. Hal böyle olunca da banka hesaplarında her işlem yapılması da elbette ki sakıncalıdır. Bankalar, çeşitli şüphe duydukları anlarda hesaplarla ilgili bloke koyma yetkisine sahip, hesabı inceleme yetkilerine sahip ve genel olarak şüpheli işlem yapılıp yapılmadığını inceledikten sonra, yasal dayanakları doğrultusunda inceleme başlatma hakkına sahiptir.
Ayrıca banka hangi durumlarda hesaba bloke koyar? başlıklı makalemizi daha detaylı inceleyebilirsiniz.
Banka Hesaplarına Bloke Koyma Nedir?
Hesap blokesi, bloke işlemleri bankaların herhangi bir hesap üzerinde işlem yapma yetkisini sınırladıkları ya da engel koydukları işlemlerin genel adıdır. İşlem kısıtlaması olan bir hesabınız olduğunda, istediğiniz işlemleri yapamadığınız için hesabınız blokeli olmaktadır.
Birçok hesaba bloke konulabilir ve hatta banka hesaplarıyla ilgili bloke konulma kararında bazı şartlara göre bankalar işlem sağlamaktadırlar. Bu aşamada bazı şartlar şu şekilde sıralanabilir:
- Öncelikle suç gelirine dayalı tüm tespiti yapılan hesaplara bloke konulabilir.
- Suç gelirleriyle ilgili aklama ya da aracı bir yöntem olarak banka hesabı kullanılması durumunda hesaplar bloke edilebilir.
- Yasa dışı gelir kaynağı bulunan banka hesapları, bankalar tarafınca bloke edilmektedir.
- Soruşturma açılması halinde soruşturmaya dahil edilen hesaplar bloke edilmektedir.
- Yetkili mercilerin soruşturma kapsamında bloke talep ettiği hesaplara banka hesabı blokesi konulmaktadır.
- Çeşitli borç bulunan kişilerin hesaplarına da yine yasal süreçler başlatılması, haciz gibi durumlara karşılık bloke konulur.
- Son olarak işlemlerde şüpheli olması filtresine takılan tüm banka hesaplarında bloke konularak incelemeye alındığı görülmektedir.
Banka Hesabında Bloke Olduğunu Öğrenme
Birbirinden farklı yöntemlerle banka hesabınızda bloke var mı yok mu bunu öğrenebilirsiniz. Bunun için öncelikle yapabileceğiniz şeylerden biri ATM üzerinden banka kartınızı ATM kart girişine sokarak, burada ekranda blokeli olup olmadığına dair uyarı görüntüleyebilirsiniz. Doğrudan banka şubesine giderek bilgi almak isteyerek yine bu konu hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz. İsterseniz telefon bankacılığı ile çağrı merkezini arayıp bilgi sahibi olabilirsiniz.
Ticari Hesaplarda Banka Hesabı Blokesi Olur mu?
Yasadışı para alım veya gönderimle ilgili tüm süreçlere dahil olan hesaplara bloke konulabilir. Bu nedenle ticari hesap fark etmeksizin banka hesap bloke koyması konusunda haklı olarak işlemler yapması mümkündür. Ticari hesaplarla beraber hesaba bağlı şahsi hesaplara da bloke konulmaktadır.
Borçlu Hesaba Bloke Konulabilir mi?
Vergi borcundan tutun da herhangi bir borçtan dolayı hesaba bloke gelebilir. Kişi hesaplarında bloke tutarı bu durumlar olduğunda kullanamaz. Vergi borcu halinde de eğer hesap bloke olursa, hesabın kullanımı bloke konulduğu için kullanılamaz durumda olur.
Hesap Bloke Yetkisi Kime Aittir?
Banka hesaplarıyla ilgili olarak banka hesabı bloke koyma yetkileri hesabın bulunduğu bankaya ait olur. Bankalar, kurumlardan gelen taleplere göre hareket edebildiği gibi bu noktada yetkili kurumların taleplerine göre de hesaba bloke koyma yetkisine sahiptir. Bu konuda MASAK kararı, E-haciz, savcılık ya da mahkeme kararı gibi kararlar en yaygın kararlar olup bu kararlar dahilinde hesaplarda gereken banka hesabı bloke konulması durumları söz konusu olur.
Banka Hesabı Blokesi Kim Kaldırabilir?
Banka hesaplarıyla ilgili banka hesabı bloke kaldırma yetkisi doğrudan bloke türüne göre değişir ve bloke konulmasıyla beraber değişkenlik gösterir. Banka hesabına bloke konulduğunda, blokeyi talep eden kişi ya da kurumun talebiyle kaldırılmaktadır. MASAK, bir banka hesabına bloke koyduğunda bu banka hesabının blokesi banka tarafından kaldırılmaz. Bu konuda MASAK tekrar talepte bulunarak hesabın blokesinin kaldırılmasını isteyebilir.
Banka Hesabı Bloke Kaldırma İşlemleri Nasıl Yapılır? Banka Hesabı Blokesi Açtırma
Bankada blokeli hesap açtırma işlemleri için hesapta tanımlanan bloke neden var? Bloke koyan kurum hangisidir? Gibi detaylı bilgilere sahip olmak gerekmektedir. E-devlet tarafından bilgilere sahip olduktan sonra haksız bir işlem varsa ve hesabın blokesini kaldırmak gerekiyorsa gerekçelerle beraber bir dilekçe yazabilirsiniz. Kuruma ileteceğiniz blokeli hesap açtırma işlemleriyle beraber blokeli hesabı açtırma sürecinde yetkili merciden bilgi gelmesini beklemeniz gerekmektedir. Buna göre gelen yanıta göre kabul ya da ret görerek, bankada hesabınız blokeli ise açtırabiliyor olabilirsiniz.
Ayrıca mutlaka göz atın;
Banka Bireysel Satış Temsilcisi Ne İş Yapar?
Banka Batarsa Kiralık Kasa Ne Olur?
Enpara hesabıma bloke koymuş, başka hesaplarımda bloke var mı nasıl öğrenebilirim acaba?
Enparayı arıyorum devlet kurumları koymuş mesai saatleri içerisinde bilgi alabilirsiniz diyor.