Banka Müdürü Nasıl Olunur?
Birçok banka memuru olmak isteyen insanın hayalinde veya kariyerinde gideceği son durak banka müdürü olma isteği vardır. Banka müdürü nasıl olunur? Araştırması içerisinde, bankalarda hangi yeterlilikler ve şartların yerine getirilmesi halinde banka müdürü olunur? Farklı yöntemler ve atama için neler gerekmektedir, tamamını inceleyelim.
- Banka Sınavları Ne Zaman Yapılacak? Hangi Sorular Sorulacak?
- Banka Promosyonu Ödemeleri Caiz mi?
- Tüm Bankaların Çalışma Saatleri (Açılış ve Kapanış)
Banka Şube Müdürü Ne İş Yapar?
Şubeye ait tüm operasyonlarda denetim, personel yönetimi ve en verimli çalışma ortamını sağlayan görevli banka şube müdürü olarak adlandırılır. Şube faaliyetlerine yönelik iş sonuçlarını en üst düzeyde tutma ve verimliliği artırmaya yönelik yapılan tüm işler banka şube müdürüne ait işlemlerdir.
Görev tanımlarına bakıldığında, doğrudan satış yönetimi ile şube ekibinin liderliğini yapmaya yönelik görevleri olan banka şube müdürlerinin genel olarak tüm görevleri şöyledir:
- İşteki personele yönelik performansları arttırma
- Finansal hedefleme ulaşma ve tahminlerde bulunma
- Tüm memnuniyetsizliği giderme (hem müşteri hem de çalışan)
- Çalışan personeller için koçluk ve geri bildirim sağlamak gibi değerlendirme
- Şube fonları ve bütçeye dair yönetimde bulunmak, tahsis etmek
- Satışa yönelik düzenli şekilde iş takibi ve toplantılar yapmak
- Satış planlaması yapmak ve uygulamaya sokma gibi birçok görevi bulunur.
Nasıl Banka Şube Müdürü Olunur?
Bu mesleğe başlarken aldığınız üniversite eğitimi şu bölümlerden biri olmalıdır:
- İşletme
- Bankacılık ve Finans
- Çalışma Ekonomisi
- İktisat
Bu bölüm ya da ilgili bölümlerden mezun olma şartı olan banka müdürü olma yolunda, mesleğinize bankacılık departmanından başlayarak terfi aldıkça yükselebileceğiniz en üst mertebe şube müdür olmaktır.
Banka Müdürü Nedir ve Görevleri Nelerdir?
Banka müdürlerinin görevi, yönettiği bankanın birimlerinden, verimli çalışılması ve uyumlu bir çalışmanın sergilenmesinden sorumludur. Personel ve işleyiş anlamında da kontrol sağlayan mesleki unvanı olan kişilerdir.
Banka müdürlerinin görevleri, biraz daha para ticareti üzerine kuruludur. Para değişim ve kredi verme işlemlerinde onay verme, tamamen görev paylaşımı yapma ya da bu işlemlere yönelik son kontrolleri sağlama gibi görevleri bulunur. Bu kapsamda detaylı görevleri ise şunlardır;
- Mali konularda idarelerin de görüşünü alarak hareket etme
- Harcama birimlerinin kendi arasında koordinasyonunu sağlama
- Tüm mali iş ve işlemlerde diğer banka şubeleriyle görüşmeli işlem yapma
- Bankaya ait hizmetleri etkili ve doğru bir şekilde kullanıma sunmak
- Bankaya ait mali mevzuat uygulamasına yönelik değişiklikleri yönetme
Banka Müdürü Nasıl Olunur?
Banka müdürü olmak için Ekonometri, Bankacılık veya İşletme bölümlerinden birini bitirmiş olmak gerekmektedir. Bu bölümler 2 yıllık önlisans programlarıdır ve bunlardan birinden mezun olmak yeterlidir.
Ayriyeten 4 yıllık lisans eğitimi alanlar içinse, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi’nde bulunan Bankacılık, İşletme veya Maliye gibi bölümlerden birinde mezun olmak yeterli olmaktadır.
Banka müdürü olmak için doğrudan müfettiş yardımcısı olarak işe başlamak ve bu süreçte uzun yıllar boyunca çalışacağınız bankada belli bir yıl harcamış olmanız gerekir. Ortalama 6 yıl boyunca müfettişlik yapma sonucunda banka müdür olarak atanmanız mümkün olabilmektedir.
Bankada Veznede Çalışanlar Müdür Olabilir mi?
Çok fazla söylemin yer aldığı, “veznede çalışanlar müdür olamaz” düşüncesi ya da söylemi hatalıdır. Veznede çalışan banka memurları da banka müdürü olabilirler. Veznede çalışan banka memurlarının zamanla geçecekleri pozisyonun bireysel/kurumsal pazarlama ekipleri olmalıdır. Bununla birlikte tecrübe sahibi olan her kimse, başarı oranını yükselttikçe ön plana çıkmaya hak kazanır ve banka müdürü olabilmeyi de elde etmiş olacaktır. Bankalarda genel müdür, bölge müdürü ve şube müdürleri bulunur.
Bir Bankada Kaç Müdür Bulunmakta?
Bankada müdür olma pozisyonu, birçok alan ve bölüme göre sayısı artan görevlerdir. Örneğin şube müdür ile banka müdürü birbirinden ayrı pozisyonlardır. Bu nedenle banka şube müdürü, bölge şube müdürü, banka genel müdürü olmak üzere 3 farklı müdür görevlerini üstlenen 1 bankaya ait müdür bulunur.