Banka Sınavları Ne Zaman Yapılacak? Hangi Sorular Sorulacak?
2021 Yılında Banka Sınavları Hangi Tarihte Yapılacak?
Kariyer basamaklarını emin adımlarla çıkmak isteyen kişiler genel olarak halka hizmet arz eden bankaları tercih ediyorlar. Bu sebeple banka sınavları 2021 yılında en çok merak edilen konulardan biridir. Her banka kendine ait insan kaynakları ile alakalı web sitesinden sürekli olarak iş ilanı yayınlıyor. Ziraat Bankası, Vakıfbank, Yapıkredi, Garanti ve Enpara gibi bankalar genel olarak yoğun kriterler karşılığında çalışanlarını seçmeye özen gösteriyor. Bu sebeple banka sınavlarına girmeden önce her bankanın ne tür personel aradığına dikkatli bir şekilde göz atmalısınız.
Hangi banka size uygun kriterlerde ilan açtıysa o bankanın ilanları için yoğunlaşıp ardından gerekli yerlere başvurularınızı yapıp bankada çalışmak için ilk adımı atabilirsiniz. Ancak bankalar sadece başvurular neticesinde personel seçimi yapmıyor. Kişiler tarafından gelen başvurular tek tek değerlendirmeye alınarak bu kişileri sınavlara davet ediyorlar. Eğer banka çalışanı olarak kariyerlerine devam etmek isteyen kişiler bu sınavda başarılı olurlarsa direkt olarak ilgili pozisyonlarda çalışmaya başlıyor. Bu yazımızda 2021 banka sınavları ne zaman ve bu sınavlarda hangi soruların sorulduğu ile ilgili bilgileri eksiksiz bir şekilde sizlerle paylaşarak kariyeriniz için olumlu sonuçlar almanıza yardımcı olacağız.
- 10 Bin İşçi Alımı Almanya – Şartlar ve Başvuru Formu (2021 Güncel)
- PTT Personel Alımı 2021 Başvuru ve Şartlar
- Bekçi Nasıl Olunur? Güncel Maaş ve Şartları
Her geçen yıl yeni bir yılın başlangıcıdır. Bu sebeple yeni fırsatların ortaya çıkması insanların ilgi alanlarında oluşan değişikliklere sebebiyet veriyor. Bankacılık mesleğini seçen kişiler bankalar tarafından verilen iş ilanlarını sürekli olarak takip etmeye çalışmaktadır. Ancak bilinmesi gerekiyor ki 2021 banka sınavları için herhangi bir net tarih bulunmuyor. Her banka sınavlarını farklı tarihlerde ve farklı konumlarda gerçekleştiriyor. Bu durumda banka sınav soruları bile birbirinden farklı olması durumu ortaya çıkarıyor. Türkiye’de kariyer ve iş olanakları konusunda online olarak ilanların yayınlandığı birçok web site bulunuyor. Bu siteler aracılığıyla genel olarak karşımıza çıkan ilanları takip edebilir ve başvuruları gerçekleştirebilirsiniz.
Bu başlığımızın altında bankaların iş ilanlarını mesleğe adım atmak üzere olan kişilerle paylaştığı internet sayfalarını sizinle paylaşacağız. Bu sayfalar aracılığıyla her bankayı sürekli olarak takip edebilir banka iş ilanları hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz.
Bankaların İş İlanları
- Yapı Kredi Bankası İş İlanları bu sayfadan takip edilebilir.
- Ziraat Bankası İş İlanları bu sayfadan takip edilebilir.
- Vakıfbank İş İlanları bu sayfadan takip edilebilir.
- Türkiye Ekonomi Bankası İş İlanları bu sayfadan takip edilebilir.
- QNB Finansbank İş İlanları bu sayfadan takip edilebilir.
- Halk Bankası İş İlanları bu sayfadan takip edilebilir.
Bankalarda Hangi Görevlerde İşe Başlayabilirim?
Türkiye’de hizmet vermekte olan kamu ve özel sektör bankalarının hepsinde görev alabileceğiniz birçok farklı konum bulunuyor. Bu konumlar her alanıyla insanlarla iletişim içerisinde olmayı gerektiriyor. Bu başlığımızın altında bankalarda görev alabileceğiniz konumlar ile ilgili bilgiler verelim.
Bankada Müfettiş Yardımcılığı Nasıl Yapılır?
Müfettiş yardımcılığı yapan kişiler genellikle genel müdürlükler tarafından şubeleri denetlemek amacıyla atanmaktadır. Bu görevde fiilen çalışmak banka sınavları ile olmuyor. Eğer bu konumda mesleğinize devam etmek istiyorsanız uzun yıllar boyunca bankacılık yapmış ya da bu konuda kendinizi geliştirmiş olmanız gerekmektedir. Bu süreç fazlasıyla zorlu olsa da bu konumda çalıştığınızda hem aldığınız maaş dolgun olacak hem de saygınlığınız artacaktır.
Bankada Uzman Yardımcılığı Nasıl Yapılır?
Bankalarda uzman yardımcılığı konumunda hizmet veren kişiler ya genel müdürlüklerde olur ya da kurumsal şubelerde olur. Bu kişinin görevi tamamen çalıştığı banka şubesinin banka kuralları çerçevesinde işlem yapıp yapmadığını kontrol eder. Bir nevi şubenin müfettişi olur. Aynı zamanda hizmet standartlarını geliştirmek amaçlı çözümler üreterek genel müdürlüğe raporlamalar sunar. Bu konumda çalışmalarını başarı ile sürdüren kişiler ileriki dönemlerde banka müdürlüğüne kadar gidebilirler.
Bilgi İşlem ve Yazılım Personeli Nasıl Olunur?
Bankaların bu konumunda görev alacak kişiler ayrı bir mülakata tabii tutulur. Bu durumdaki temel amaç yazılım ve kodlama bilgisini ölçmek ve şubelerde yaşanacak herhangi bir yazılımsal soruna direkt olarak müdahale edebilecek ve çözüme kavuşturacak kişileri banka bünyesine kazandırmaktır. Bu kişinin görevi tamamen yapay zeka ve kendi zekasını paralel olarak kullanarak bankanın gelişimine katkıda bulunmaktır. Tek başına çalışmayacağı için takım arkadaşları ile koordine konusunda başarılı sonuçlar vermesi bilhassa önemlidir.
Gişe Yetkilisi Nasıl Olunur?
Kurumsal bir bankanın şubesinde bulunan en düşük mevkii budur. Bu mevkii de görev almak için banka sınavları sürekli olarak takip edilmelidir. Bunun sebebi bankaların bu bölümde çalışacak personelleri yazılı sınav ve sözlü mülakat ile seçmeleridir. Sözlü mülakat %60 yazılı sınav ise %40’lık bir etki edecektir. Her ne kadar sözlü mülakatın çok önemli olduğu vurgulansa da banka sınavı soruları başarılı bir şekilde cevaplandığında sözlü mülakatta daha rahat sonuçlar alabilirsiniz. Bu kişilerin görevi gişelerde bekleyerek müşterilerin bankacılık işlemlerini hızlı bir şekilde çözüme kavuşturmaktır. Aynı zamanda müşterilerin talepleri doğrultusunda bu pozisyonda bulunan kişiler kredi ve kredi kartı ürünlerini müşterilere tahsis ederler. Her ne kadar görevi kolay gibi görünse de şubenin operasyonel faaliyetlerinin tamamında bulunmaları gerekmektedir.
Banka Servis Yetkilisi Nedir?
Bankanın tamamen muhasebe işlemlerinden sorumlu olan kişiler banka servis yetkilisi olarak adlandırılır. Bu kişiler banka sınavları neticesinde seçilir ve herhangi bir şubeye atanırlar. Banka sınavlarında kesin bir başarı sergilemeleri kariyerleri açısından oldukça önemlidir. Bunun sebebi yaptıkları işlerde imza yetkisinin gerektiğidir. Bankanın satmış olduğu senet, kambiyo ve bonolar tamamen bu kişilerin denetiminden geçmektedir.
Bireysel / Kurumsal Müşteri Temsilcisi Ne İş Yapar?
Bu kişiler banka içerisinde müşterilere bankaya ait kredi kartı ve kredi gibi ürünlerin pazarlamasını yaparlar. Aynı zamanda bu ürünler hakkında herhangi bir soru olduğu durumda direkt olarak ilgilenme görevleri vardır. Eğer satış performansı yüksek ise saha satış elemanı olarak görev yapmaya devam ederler. Bu durum direkt olarak dışarıda kredi kartı satışı yapacakları anlamına gelir. Bankanın bu bölümünde çalışan kişiler genellikle mülakatlar neticesinde kuruma kazandırılır. Banka mülakat soruları genellikle sahada kişilere banka ürünlerini satın almayı kabul ettirmeye yönelik uygulamalardır.
Çağrı Merkezi Elemanı Nedir?
Bu konumda çalışan kişilerin mesleklerini her ne kadar düşük mevkilerde görseler de geleceğe dair kariyer olanakları daha yüksektir. Müşteriler ile sürekli olarak irtibat halinde olmaları verilen görevde başarılı olmaları durumunda şubelerde hizmet vermeye devam etmelerini sağlayacaktır. Herhangi bir iletişi merkezinde iki yıllık süre ile çalışmaya devam ederler ve bu konumda başarılı olurlarsa direkt olarak şubeye tayin isteyebilirler. Aynı zamanda bu konumda işe başlamak için direkt olarak bankaya başvuru yapmak yeterli olacaktır. Ancak banka sizi bu konuma yönlendirmeden önce iletişim ve diksiyon ile ilgili sınavlara sokacak gerektiği durumlarda kurslardan sertifika almanızı talep edecektir.
Operasyon Elemanı Ne İş Yapar?
Operasyon elemanları bankanın işlemlerini yönetmek ile görevlidir. Genel olarak şubelerde görev yaparlar ve ekiplerin koordine bir şekilde çalışmalarını sağlar. Aynı zamanda şubelerde veri girişi, yazışmalar ve bunlara bağlı olan bütün işlerden sorumludur diyebiliriz.
Takip Yetkilisi Nedir?
Bankanın müşterileri ile yaşadığı sorunların hukuksal boyutunun takibini yaparlar. Eğer herhangi bir sebepten dolayı ödenmeyen bir kredi var ve bu krediden sorumlu olan kişi avukat tarafına aktarıldıysa bu işlemin dosyalarının ve gidişatının takibini yapmakla görevlidir. Aynı zamanda noter, adliye, ticaret odası ve tapu gibi daireler ile sürekli olarak içli dışlı konumdadır.
İhtisas Elemanı Nedir?
Bankanın mühendis, avukat ve mimar gibi ihtiyaçlarını karşılayan üniversitede bunun eğitimini görmüş kişilere verilen isimdir. Her ne kadar bu konumda görev yapıyor olsalar da bir çok banka konumundan daha fazla maaş alırlar. Aynı zamanda herhangi bir şekilde banka tarafından banka sınavı giriş talepleriyle karşılaşmazlar. Direkt olarak üniversite diploması ile işe başlayabilirler.
Bankada Özel Güvenlik Görevlisi ve Şoför
Banka içerisinde güvenlikten sorumlu kişiler güvenlik sertifikaları ile bu göreve başlayabilirler. Aynı zamanda şoförlerde yaptıkları başvurular neticesinde kabul edilebiliyorlar.
Banka sınavı konuları her kategori için değişkenlik göstermektedir. Bu durum aynı şekilde banka sınavı süresi kriterinde de böyle işliyor.
100 adet soru 120 dakikada çözülmesi gerekiyor. Bu sınavda sorumlu olunan konular ise;
50 Genel Yetenek + 50 Genel Kültür’dür.
100 adet soru 120 dakikalık sürede çözülmelidir. Adaylar bu sınavda aşağıda belirtilen konulardan sorumludur.
30 Genel Yetenek + 30 Genel Kültür + 40 Alan Bilgisi
Alan Bilgisi Konuları
- İktisat (Mikro İktisat, Makro İktisat, Para Banka Kredi, Maliye Politikası, Türkiye Ekonomisi)
- Hukuk (Genel Hukuk Bilgisi, Medeni Hukuk, Borçlar Hukuku, İcra ve İflas Hukuku, Kıymetli Evrak Hukuku)
- Muhasebe
160 adet soru 180 dakika içerisinde çözülmelidir. Adayların sorumlu olduğu konular;
Genel Kültür + Genel Yetenek + Yabancı Dil + Alan Bilgisi
Alan Bilgisi Konuları
- Ekonomi (Mikroekonomi, Makroekonomi, Uluslararası Ekonomi, Para/Banka/Kredi, Maliye Politikası, İşletme Ekonomisi, Türkiye Ekonomisi, Güncel Ekonomi),
- Hukuk (Medeni Hukuk, Borçlar Hukuku, Ticaret Hukuku, İcra-İflas Hukuku, Kıymetli Evrak Hukuku, İş Hukuku, Bankacılık Kanunu, Türk Ceza Kanunu, Ceza Muhakemesi Kanunu, Hukuk Muhakemeleri Kanunu)
- Muhasebe (Genel Muhasebe, Mali Tablolar Analizi)
Sizin de bankada çalışmak gibi planlarınız var ise yukarıda belirtilen pozisyonlarda banka sınavı konuları hakkında bilgi sahibi olmanız gerekmektedir. Banka sınavı 2021 yılında herhangi bir mevzuat değişikliğine gitmeden geçmiş yıllara ait aynı tarzdan sorular sorulmaya devam ediyor. Bu konuda bilgi sahibi olmak sınavlara girdiğinizde başarıya ulaşmanız için sizlere büyük ölçüde fayda sağlayacaktır.
İçindekiler
- 2021 Yılında Banka Sınavları Hangi Tarihte Yapılacak?
- Bankalarda Hangi Görevlerde İşe Başlayabilirim?
- Bankada Müfettiş Yardımcılığı Nasıl Yapılır?
- Bankada Uzman Yardımcılığı Nasıl Yapılır?
- Bilgi İşlem ve Yazılım Personeli Nasıl Olunur?
- Gişe Yetkilisi Nasıl Olunur?
- Banka Servis Yetkilisi Nedir?
- Bireysel / Kurumsal Müşteri Temsilcisi Ne İş Yapar?
- Çağrı Merkezi Elemanı Nedir?
- Operasyon Elemanı Ne İş Yapar?
- Takip Yetkilisi Nedir?
- İhtisas Elemanı Nedir?
- Bankada Özel Güvenlik Görevlisi ve Şoför
- Banka Sınavı Konuları ve Banka Sınavı Süresi