Besi Hayvancılığı Maliyeti Nedir? Nasıl Yapılır?
Son yıllarda tarım aracılığıyla para kazanmanın popüler hale gelmesiyle birlikte besi hayvancılığı sektörü de çok fazla ilgi görmeye başladı. Her ne kadar ilgi gören bir sektör olsa da bu işi yaparken dikkat etmeniz gereken birçok husus bulunuyor. Aynı zamanda besi hayvancılığı çiftliği kurmak için de sizlere çok fazla miktarda para gerekebilir. Bu sektöre giriş yapmadan önce besi hayvancılığı çiftliği kurulum maliyeti konusunda gerekli hesaplamaların tamamını yaparak hazırlıklı bir şekilde işe başlamanız daha mantıklı olacaktır. Maliyet hesaplamalarını yaparken beslediğiniz hayvanların günlük giderlerini hesaplamanız gerekiyor. Bu sektör ile ilgili birçok bilgiye bu yazımızdan ulaşabileceğiniz gibi hayvanların yem tüketim miktarına dayalı olan maliyetleri ile ilgili bilgilere de bu yazımızdan ulaşabileceksiniz.
Besi Hayvancılığı Nasıl Yapılır?
Bu sektöre giriş yaptığınızda beslediğiniz hayvanların daha kaliteli bir hayat sürmesi için mutlaka kullandığınız yemlerin kalitesine dikkat etmeniz gerekiyor. Besicilik nasıl yapılır diye araştırmadan önce yapacağınız işte ürettiğiniz malların satışını nereye gerçekleştirebileceğiniz ile ilgili bilgilere sahip olmanız gerekiyor. Beslediğiniz hayvanların etlerinin verimliliğinin çok üst düzeylere çıkması için besi hayvancılığı yapılmaktadır. Bu sayede satmış olduğunuz etler hem ucuz hem de kaliteli olur. Besiye aldığınız hayvanların hayatlarını devam ettireceği ortamın muhakkak ona uygun olmasına dikkat etmeniz gerekiyor. Besicilik yaptığınızda beslemiş olduğunuz hayvanın ırk, yaş, cinsiyet ve dış görünüşünün çok önemli olduğunu bilmelisiniz.
Besi hayvanlarını aynı anda ya da ayrı ayrı yemleyebilirsiniz. Ancak yemleme miktarına muhakkak dikkat etmeniz gerekir. Günlük bazda en az 2 olmak üzere en fazla 3 kere yemlemeniz gerekir. Bu yemleme sürecini belirli saat aralığına bölmeniz lazım. Eğer iki kere yemleme yapacaksanız bunu sabah ikindi olarak üç kez yemleme yapacak iseniz sabah, öğle ve akşam olarak ayırabilirsiniz. Bu süreçleri kesinlikle devamlı hale getirmeniz gerekiyor. Bir gün farklı diğer gün farklı yapmak hayvanların alışkanlığını bozacak ve et kalitesini düşürecektir. Eğer ki tosun ve dana üzerine yoğunlaştıysanız bu iki türün çok hızlı kilo aldığını bilmeniz gerekiyor. Bu sebeple yemlerini muhakkak protein ağırlıklı olarak seçmelisiniz. Aldığınız yemlerin içerisinde hayvanın gün içerisindeki enerjisini her zaman en üst seviyede tutacak protein, enerji ve diğer gıda ihtiyaçlarını karşılayacak maddeler olmasına dikkat edin.
Kısacası besi hayvancılığı nasıl yapılır sorusunun cevabı; hayvanın ırk, yaş, cinsiyet ve fiziksel özelliklerinin çok önemli olduğu bilinerek yapılan besiciliktir. Bu konularda bilgi sahibi olarak planlama yaparsanız hayvanın daha kaliteli bir ete sahip olması için elinizden geleni yapmış ve başarılı bir besi hayvancılığına adım atmış olacaksınız.
Besi Hayvancılığı Maliyetleri
Besi hayvancılığı maliyetleri konusunda hesaplamalar yapmak için baz alacağınız inek sayısı sadece bir olmalıdır. Bu sayede işletmenizin günlük maliyetine erişebilirsiniz. Günümüzde yem maliyetlerinin azaltılması için birçok yöntem belirlenmiş ve bu yöntemler uygulandığında başarılı olunduğu görülmüştür. Her hayvanın cinsine göre verilecek yem miktarı değişiklik göstermektedir. Eğer ki beslediğiniz hayvanın verdiği süt miktarı 30 kilogram ise günlük en az 20 – 25 kilogram arasında yem tüketmesi gerekiyor. Veyahut verilen süt miktarı 15 kilogram ise 12 – 13 kilogram yem verilmesi daha mantıklı olacaktır. Besi hayvanlığında normal, sağlıklı bir hayvanın günlük olarak tükettiği yem miktarı 25 – 30 kilogramdır. Bu da günlük 35 liralık masrafa denk gelir. Bu durumda 100 inekli bir tesisin günlük yem gideri yaklaşık olarak 350 lira olacağını gösterir.
Besi Hayvancılığı Nerelerde Yapılır?
Besi hayvancılığı nerede yapılır sorusunun cevabı ise Türkiye’de Karadeniz kıyı kesimleri ve Doğu Anadolu bölgesinde Erzurum – Kars yörelerinde çok rahat yapılmaktadır. Bu bölgelerde iklim koşullarının elverişli olması ve yazların serin ve yağışlı geçtiğinden dolayı otlaklar çok yoğundur. Bu sebeple besi hayvancılığı bu bölgelerde popüler hale gelmiştir. Günümüzde yemlerin çok pahalı olmasından kaynaklı olarak fabrika yemlerini tercih etmeyen kişiler hayvanlarını bu bölgelerde besliyorlar. Bununla birlikte bu bölgelerde bulunan arazilerin çok geniş olması besi hayvancılığını daha kolay yapılır hale getiriyor. Ülkemizin diğer bölgelerine baktığımızda kış aylarının çok soğuk geçmesinden dolayı otlakların çürüdüğünü görüyoruz. Bu durumdan kaynaklı olarakta hayvanlar otlaklardan faydalanamıyor ve mecburen fabrika yemleri kullanılıyor. Ancak belirttiğimiz bölgelerde böyle bir sorun olmayıp yılın her ayında yeşillik araziler bulunabilir.
Besi Hayvancılığında Yem Maliyetleri Nasıl Azaltılır?
Eğer bu sektör size çok maliyetli geliyorsa besi hayvancılığında yem maliyetleri nasıl azaltılır sorusunun cevabını bulmak için aşağıdaki maddeleri dikkatlice okuyabilirsiniz.
- Yem miktarlarını hayvanların verimine göre hesaplayarak süt verimi az olan hayvanlara çok yem vermekten vazgeçilmelidir.
- Kendinize farklı farklı alternatif yollar bulamıyorsanız mısır silajlı yemleri tercih edebilirsiniz.
- Yonca bitkisi içeriği bakımından yüksek protein içerdiği için konsantre yemleri tercih etmeyerek yonca kullanıp yem maliyetlerini oldukça azaltabilirsiniz.
- Bununla birlikte şeker pancarı posası kullanarak yem maliyetini azaltabilirsiniz.
- Hayvanların sütlerinden yüksek verim almak istiyorsanız korunmuş yağ kullanımını arttırabilirsiniz.
Besi hayvancılığı yapacaksanız muhakkak küçükbaş hayvancılığın büyükbaşa göre dah az maliyetli olduğunu bilmeniz gerekiyor. Bu sektörde aynı zamanda yatırım miktarları da oldukça azdır. Tercihlerinizi doğru değerlendirerek en az maliyetli ve bununla birlikte en çok gelir sağlayacak sektörü tercih etmeniz gerekmektedir.