Büyükbaş Hayvancılık Hibe Desteği Şartları 2021
Cumhurbaşkanlığı tarafından 2 Ocak 2020’de yayınlanan kararname doğrultusunda tarım ve büyükbaş hayvancılık ile uğraşan çiftçilere ziraat bankası hayvancılık kredisi hiçbir şekilde faiz talep edilmeden verilmeye başlandı.
Bunun akabinde kredi üst limitlerine de düzenleme getirilerek üst limit 10.000.000 liraya kadar arttırıldı. Bu dönem hem genç çiftçiler için hem de bayan çiftçiler için tam olarak fırsat haline dönüşmüştür. Bu konu ile alakalı kafanıza takılan soruların cevaplarını Büyükbaş Hayvancılık Hibe Desteği Şartları başlığı altında topladık ve sizlere bu yazımızda sunduk.
Büyükbaş Hayvan Kredisi Şartları Nelerdir?
Yeni düzenleme ile birlikte Ziraat Bankası cari faiz oranlarını senelik %10 olarak belirledi. Bu doğrultuda gerekli şartları yerine getiren çiftçiler oldukça düşük olan faiz oranından kolayca yararlanabilecekler. Eğer ki damızlık ya da sütçü hayvan yetiştirmek istiyorsanız ancak bu işlem için uygun kredi imkanlarından faydalanmanız gerekiyorsa mutlaka bu şartları yerine getiriyor olmalısınız. Bu şartlar sadece krediyi kullanacak kişilerden değil bakımını gerçekleştireceğiniz hayvanlarda bile aranmaktadır.
Hayvanlarda Aranan Şartlar
- Devlet desteği alınmak istendiğinde beslenecek olan hayvanın mutlaka TürkVet’te kaydı bulunması gerekiyor.
- Beslenecek olan hayvanın maksimum bir kere doğum yapmış olması gerekiyor.
- Hayvanın yaşının 36 aylıktan daha büyük olmaması gerekiyor. (Alınacak hayvan manda ise yaş üst sınırı 48 aydır.)
- Alınan hayvanın cinsinin holstein alaca ya da siyah ; borwnsiwis, simenta, jersey olması gerekiyor.
Hayvan Sahibinin Kredi Almak İçin Yerine Getirmesi Gereken Şartlar
- KKB kredi notunun en az 1690 puan ve bu puanın üzerinde olması gerekiyor.
- Banka tarafından istendiğinde kefil sunabilmesi gerekiyor.
- Vergi dairesine borcu olmaması gerekiyor.
- Çiftçi Kayıt Sistemi Belgesine sahip olması gerekiyor.
- Eğer ki sahip olduğu hayvanlar varsa bu hayvanları ipotek ettirebilmeli eğer yoksa farklı bir ipotek şansı olmalıdır.
- Banka tarafından verilen sözleşme formunun imzalanarak bankaya sunulması gerekiyor.
Ziraat Bankası Büyükbaş Hayvan Kredisi Faiz Oranları 2021
Büyükbaş hayvan kredisi faiz oranları 2021 yılında %10 olarak belirlenmiş ve bu sayıya sabitlenmiştir. Eğer ki yerine getirilmesi istenen şartlara uygunsanız Ziraat Bankasına giderek Tarımsal İşler Departmanından gerekli başvurularınızı yapabilirsiniz. Eğer ki bu faiz oranından faydalanırken genç çiftçi olduğunuzu belirtirseniz üst limiti 10.000.000 olan kredi fırsatından da yararlanabilirsiniz.
Büyükbaş Hayvan Kredisi ile İlgili Bilinmesi Gerekenler
Ziraat Bankası’ndan senelik %10 faiz oranı fırsatından faydalandıysanız bunun sonrasında aşağıdaki maddelere dikkat etmelisiniz.
Eğer ki işletme ve yatırım dönemlerinin her ikisinde de %75 faiz indirim desteğinden faydalandıysanız bu durumda yıllık faiz oranı %2.50 olacaktır. Bu oran sizin statünüze göre şekillenerek faiz oranları aşağıda belirtilen miktarlara dönüşür.
- Eğer ki öncelikli bölgelerde yaşıyorsanız %2.50 olan faiz oranı %10 faiz indirimi ile birleşerek %2.25’lik miktarlara kadar düşebilir.
- Atıl işletme alımı için yapılan yatırımlarda %10 faiz indirimi eklendiğinde senelik %2.25 faiz oranı uygulanmaktadır.
- Yurtiçinde doğmuş hayvanları alan işletmeler için faiz oranı yine aynı şekilde %10 faiz indirimi eklenerek %2.25 olarak belirlenmiştir.
- Çiftçi eğer kendi yemini üretip bu yemi kullanıyorsa %10 faiz indirimi desteğinden faydalanabilir. Bu durumda ödediği faiz oranı %2.25 olur.
Bu başlık altındaki kriterleri yerine getiren çiftçilere damızlık düve alımlarında faizsiz büyükbaş hayvan kredisi veriliyor.
Ziraat Bankası Büyükbaş Hayvan Kredisi Hesaplaması Nasıl Yapılır?
Bilgilendirici yazımızın girişinde de söylediğimiz gibi büyükbaş hayvancılık kredisi 2021 yılında Cumhurbaşkanlığı kararnamesi doğrultusunda yeniden düzenlenmiş ve çiftçilere önemli ölçüde destekler verilmeye başlanmıştır. Bu doğrultuda büyükbaş hayvan kredisi almak isteyen kişiler %0.9’a kadar kredi imkanlarından faydalanabiliyor. Tabii ki bu durum sizin şartları karşılayıp karşılamadığınıza göre değişkenlik gösteriyor. Eğer ki damızlık düve alımlarında Ziraat Bankasının yıllık %10 faiz oranından faydalandıysanız bunu takip eden işlemlerde %75 devlet tarafından uygulanan faiz indiriminden de yararlanacaksınız. Bu durumda aylık uygulanan faiz oranı maksimum %0.20 oluyor. Bu durumda kısacası 10.000 TL kredi aldığınızda geri ödeyeceğiniz miktar 10.156.56 lira oluyor. Bunun 12 aya bölünmesi durumunda aylık taksit ödemeleriniz 846,39 lira oluyor.
Bu işlemi gerçekleştirmek için ilk olarak amacınızın ne olduğunu planlamanız gerekiyor. Eğer amacınız sadece birkaç hayvan alarak bunların sütünü satmak ve bunun yanı sıra elinizde Çiftçi Kayıt Sistemi belgesi yoksa bankalar tarafından müşterilere sunulan bireysel ihtiyaç kredilerinden faydalanabilirsiniz. Bunun sebebi bankaların gelir belgesi talep etmeden direkt olarak 50.000 liraya kadar kredi sunuyor olmasıdır. Bu durum her banka için farklılık göstermektedir. Birçok bankanın kendi internet sitesinde ihtiyaç kredisinin geri ödenmesi ve faiz oranları ile ilgili bilgiler bulunuyor. Bu bilgilere göre gelir belgesiz ihtiyaç kredisi imkanından faydalanabilirsiniz.