Sigorta

Emekli Olunca Ne Kadar Maaş Alırım 4A

Türkiye’de merak edilen en büyük konulardan bir de SGK 4A emekli maaşı hakkında, SSK’dan emekli olduğunuzda ne kadar emekli maaşı alırsınız konusudur. SSK ne kadar emekli maaş alırım ya da yatırılan primlere göre nasıl hesaplarım gibi konular çokça merak ediliyor. Sigortalı olarak çalışılan bir işte, çalışma süresi boyunca insanlar SGK primlerinin yatırılmasını her zaman önemle kontrol ederler. SSK emeklisi olup maaş hesaplamasından tutun da çalışma süresi boyunca SSK’dan faydalanarak herhangi bir hastane ya da benzer süreçlerinde de vatandaş olarak sağlık hizmetlerinden yararlanmış olurlar. Milyonlarca insanın her dönem merak ettiği şey “ne kadar emekli maaşı alırım?” konusu olurken, günümüzde emekli olacak vatandaşlar maaşa ne kadar zam fiyat yansır? konularında da bilgi sahibi olmak istiyorlar.

Ne Kadar Emekli Maaşı Alırım?

2021 yılı itibariyle kontrol edildiğinde, hayatınız boyunca çalışmalarınıza dair SSK primlerinizin hesaplanması, yapılan çalışmalar ile beraber kaç para emekli maaşı alırım sorularınızla ilgili olarak, emekli maaşı nasıl hesaplanır? Konusunda bilgili olmak gerekmektedir. SGK aylık hesaplama işlemleriyle ilgili emekli maaşı ne kadar alacağınıza dair tüm hesaplamalarınızı internet üzerinden yapabiliyorsunuz. SGK’nın sitesi olan https://uyg.sgk.gov.tr/AylikHesap/ adresine giriş yaparak, burada detaylı bir form doldurduktan sonra, karşınıza çıkan doküman ile beraber emekli aylık hesaplama işlemlerinizi yapabilirsiniz.

İlgili adres üzerinde T.C. Kimlik Numarası, SSK Sicil Numarası, Baba Adı, Nüfus İl, Doğum Tarihi gibi çeşitli bilgiler istenmektedir. Bu bilgileri eksiksiz ve doğru biçimde doldurduktan sonra sorgulama ile emekli maaşınızın hesaplanmasını yapabilirsiniz.

SGK Emekli Maaş Hesaplama

SGK’ya ait olan https://uyg.sgk.gov.tr/AylikHesap/ ilgili web sitesi sayesinde sizlerde istediğiniz gibi emekli maaşınızın hesaplamasını yapabileceksiniz. Bunun için yapılacak aşamalar şöyledir:

  • İlgili web sitesine giriş yaptıktan sonra T.C. kimlik no girin.
  • SSK Sicil Numaranızın girişini yapın
  • Baba adınızı girin
  • Nüfus kayıtlı olduğunuz İl yazın
  • Doğum tarihinizi yazın

Yukarıda maddeler halinde yazılı tüm bilgiler eksiksiz ve doğru şekilde girilmelidir. Daha sonra Sosyal Güvenlik Kurumu olan SGK tarafından vatandaşlara sunulna bu hizmet bir tür robot olup sizin prim gününüz eğer 3600 günden az ise, emekli aylık maaş bilgisi ne yazık ki gösteremeyecektir. Şayet emekli maaş sorgulama ekranı sadece 3600 prim günü tamamlamış kişiler için geçerlidir.

Emekli Maaş Hesaplama İçin Önemli Başlıklar Nelerdir?

2000 yılı öncesi ve sonrası olarak sigorta başlangıç tarihi günümüzde önemlidir. SGK emekli maaşı hesaplama hizmetlerinde de emekli maaş ne kadar olur, ne kadar zam alırım konularında bazı kriterler bulunmaktadır. Emekli maaşınızı önceden hesaplarken bu kriterlerden biri sigorta prim gün sayısı olur. Tam günü doldurmanız ve tam günü doldurduktan sonra emekliliğe geçmeniz gerekmektedir.

İkinci olarak sigortalı çalışılan toplam süre nedir? Konusu da önemlidir. Sigorta prim gün sayısı ile çelişmemesi gerekmektedir. Üçüncü kriter, sigorta başlama tarihi olurken dördünce kriter ise emekli olma için hak kazanılan ilk tarih nedir? Gibi kriterdir. Toplamda bu 4 kriter önemli olmaktadır.

Emekli Maaşı Hesaplaması Özel Olarak Yapılabilir mi?

Doğrudan yapabileceğiniz bir hesaplama bulunmamaktadır. Çünkü sistem tarafından sizden her ay SGK primi alınırken, yıllara göre enflasyon oranları, gelişim hızı dikkate alınması gibi karmaşık bir hesaplama sistemi bulunur. Bu nedenle elle hesaplamak istediğinizde, yatırılan primlere göre tek tek hesaplama yapmak mümkün değildir. Bununla beraber zor bir hesabı bulunur diyebiliriz. SGK emekli maaş hesaplama robotu kullanarak SGK sitesinden bu robot ile en doğru şekilde emekli maaş hesaplaması yapabilirsiniz.

Emekli Maaşını Arttırma Nasıl Yapılır?

Bunun tek yolu SGK primleridir. SGK, emekli maaşı hesaplaması yaparken temel baz olarak aldığı en önemli şey gün bazında SGK primidir. Bu nedenle emekli maaşı arttırma yolunda giderken de en temel yolu her zaman SGK prim ödemelerini artırarak yapmayı deneyebilirsiniz. Kişi, adına ödenen SGK primlerinde tüm yıl bazlı değerlendirmeleri yaparken ne kadar uzun süre boyunca yüksek SGK primi ödetirse, bu şekilde emekli maaşının da daha yüksek olacağını söylemek mümkündür.

SGK’dan Ne Zaman Emekli Olurum?

Sosyal Güvenlik Kurumu ile sunulan emeklilik hizmeti dahilinde ne zaman emekli olurum için robotu yine kullanabilirsiniz. Burada ise, emeklilik bilgisi ile detaylı bilgi sunulduğu gibi sizden adım adım bazı öğrenilecek bilgileri girdikten sonra detaylara ulaşabilir olacağınızı da unutmayın. Bu bilgiler Cinsiyet, Doğum Tarihi, işe başlama tarihi, maluliyetiniz var mı, ssk prim ödeme gün sayısı, diğer sandıklara ait gün sayıları, askerlik gün sayınız, fiili gün sayınız, yurtdışı gün sayınız, 3600 günün doldurulduğu tarih gibi bilgilerdir.

Bu bilgileri eksiksiz olarak robot üzerinde size sunulan form halinde doldurduktan sonra, istediğiniz şekilde emekli olma şartlarını da yerine getiriyorsanız eğer emekli olma yaşını öğrenmiş olacak, buna göre karşınıza detaylı form çıkmış olacaktır.

2021 Emekli Maaşları Ne Kadar?

2021 yılında yapılan zamlarla beraber en düşük emekli memur maaşı 2660 liradan başlamaktadır. En düşük memur emeklisi ise 4 bin 92 lira alacaktır. En düşük Bağ-Kur emeklisi maaşı 3 bin 21 TL olurken, en düşük SSK emeklisi ise 2.536 TL alacaktır.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu