Geri Ödemesiz Hayvancılık Kredisi (2021 Hibe ve Sıfır FAİZ)
Banka kredilerinin dışında geri ödemesiz hibeli ve sıfır faizli hayvancılık kredisi devlet tarafından destekleniyor.
Günümüzde kazanç yönünden cezp edici bir hale gelen tarım ve hayvancılık ilgiyi üzerine çekmeye devam ediyor. Hayvancılık ile uğraşan herkes nakit ihtiyacı ürün temini ve hayvan alımı gibi bir çok konuda bankalara ve kredili ürünlere başvurmaktadır. Tarım ve Orman Bakanlığı her yıl yaklaşık olarak 30.000 TL kredi yahut bu tutar değerinde hayvan vererek hayvancılık yapan herkese destek oluyor. Tarı ve Orman Bakanlığının geliştirmiş olduğu sisteme göre hayvan başına kredi verilerek destek sağlanmaktadır.
- Ziraat Bankası Çiftçi Kredisi 2021
- Büyükbaş Hayvancılık Hibe Desteği Şartları 2021
- Kültür Mantarı Yetiştiriciliği Devlet Desteği (2021 Güncel)
- KOSGEB Girişimcilik Sertifikası Nasıl Alınır?
- Solucan Gübresi Üretimi Devlet Desteği
Hayvan Kredisi Başvuru Koşulları Nelerdir?
Kullanılacak kredi ürünü için tüm bankalar bir teminat istemektedir. Ziraat Bankası da kredi kullanacak kişiden birtakım teminat ve geri ödeme garantisini kapsayan evrak ve benzeri şeyler istemektedir. İstenilen kredi ürünü tutarına eşit miktarda taşınmaz ipoteği, gelir belgesine sahip aktif çalışır durumda iki tane kefil gerekmektedir. Yine geri ödemesiz hayvancılık kredisi kullanan kişiler hayvancılık ile uğraşıyor ise hayvanların küpe numaralını ibraz edere başvuru yapabilir ve kredi kullanabilirler. Devlet destekli geri ödemesiz kredi alan kişiler hayvanlarının küpe numaraları ile bankalara yaptıkları kredi başvurusu için banka tarafından bir bilir kişi gönderilir. Gönderilen bilir kişi hayvanların barınma ortamlarını durumlarını bakım hanelerini inceledikten sonra kısa süre içerisinde onaylanır ve başvuran kişinin mevduat hesabına yatar. Başvuru sahibi hayvancılık kredisi tutarını kendi belirleyeceği aralıklar ile yani ister üç ister altı ister dokuz ay sonra geri ödeyebilir.
Geri Ödemesiz Hayvancılık Kredisi Hibe Kredi Nedir?
İnternet ve sosyal medya üzerinde bir çok bilgi bulunan hayvancılık hibe kredi konusunda yazılan bir çok yazı var. Bunların kimi doğru kimisi ise kısmen doğrudur. Geri ödemesiz kredi denilince akıllara geldiği gibi yani tamamının geri ödenmemesi gibi bir algı oluşuyor. Bu bilgi eksik bir bilgidir. Kullanmak istediğiniz kredi sizin geliştirmiş olduğunuz proje ve kredi kullanmak istediğiniz kuruma göre değişmektedir. Bu konu hakkında kredi kurumlar;
- KOSGEB
- Tarım İl Müdürlükleri
- Ziraat Bankası
Bu kurumların herhangi birinden hayvancılık kredisi kullanabilirsiniz. Fakat bu kurumlardan kullanmış olduğunuz kredilerde kullandığınız miktarın bir kısmının hibe geri kalan kısmın da geri ödemeli krediler olacaktır.
Hayvancılık Kredisi Veren Kurumlar ve Oranları
Özel bankalar kamu sermayeli bankalar ve genelde devlete bağlı devlet ile çalışan kurumlar üzerinden verilen hayvancılık hibe kredisi genelde devlet destekli olduğu için devletle işbirliği içinde olan kurumlar üzerinden verilmektedir. Bu kurumlardan bazıları ise şöyledir;
- Tarım Ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu %80 e kadar hayvancılık hibe kredisi vermektedir.
- Tarım İl Müdürlükleri Ve Tarım İlçe Müdürlükleri bu müdürlüklerden bazıları şubelerinin finansal durumlarına göre %100 ü hibe olan büyük ve küçük baş hayvan kredileri vermektedir.
- Ziraat Bankası tamamı hibe olmamakla beraber 100.000 TL ye kadar sıfır faiz hayvancılık kredisi Bazı dönemler düzenlemiş olduğu özel kampanyalar ile taksit erteleme seçeneği de sunmaktadır.
- KOSGEB de bu kredileri veren kurumlar arasında. Sadece ticari faaliyette bulunmanız durumu var. Şöyle ki hayvancılık adı altında bir şirket kurabiliyorsanız ve gerekli şartları yerine getirebiliyorsanız bu kurum %60 oranında size destek veriyor.
En Büyük Hibe Oranı TKDK %80 Hibe
Ülkemiz sınırları içinde TKDK bazı iller belirlemiş olup Avrupa birliği ve Devlet desteği ile toplamda %80 oranında hayvancılık hibe kredisi vermektedir. Belirlenen bu 42 il içerisinde kullanılan bu hibe desteği geliştirilen projelerin değerlendirilmesi sonu kullandırılmaktadır. Siz de bu iller ile ilgili bilgiye Tarım İl Müdürlüğünüzden ulaşabilirsiniz. Eğer yaşadığınız il belirlenen iller arasında yok ise bir sonraki teşvik ve destek döneminin beklemeniz gerekmektedir.
TKDK uygulanan iller listesi;
Afyon, Ağrı, Aksaray, Amasya, Ankara, Ardahan, Aydın, Balıkesir, Burdur, Bursa, Çanakkale, Çankırı, Çorum, Denizli, Diyarbakır, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Giresun, ,Hatay, Isparta, Kahramanmaraş, Karaman, Kars, Kastamonu, Konya, Kütahya Malatya, Manisa, Mardin, Mersin, Muş, Nevşehir, Ordu, Samsun, Şanlıurfa, Sivas, Tokat, Trabzon, Uşak, Van, Yozgat.