İcra Dosyası Kapatma (2021 Güncel)
Borcunuz var ve ödeme yapmadınız, üzgünüz, ancak alacaklı tahsilat için başvuruda bulunacak. İcra takibi, alacaklının icra müdürlüğüne başvurmasıyla başlar. İcra dairesi adresinize borç miktarını belirten bir bildirim gönderir ve sizi borcunuzu ödemeye davet eder. Alacaklının icra dosyasının borçludan borç alamadığı durumlarda, adli bir makam olan icra takibi, borçlunun borcu tamamen ödediği veya alacaklının feragat ettiği durumlarda, icra dosyası kapanır. Ödeme ayrıca yasal yükümlülüğünün sona ermesine neden olur. Bu süreç alacaklı avukatıyla da sonuçlandırılır.
Gerçekten bir krediniz varsa, hemen ödeme yapmak sizin lehinize olacaktır. Borcunuz yoksa veya bildirimde yazılı olarak belirtilmemişse, borca, yani adresinize gönderilen ödeme emrine itiraz etmelisiniz. İtiraz için bildirim tarihinden itibaren 7 gününüz vardır ve bu süreyi aşmamanız çok önemlidir. Bu nedenle, adliyeden bir belge alırsanız, hemen avukatınızla konuşun. Süreye itiraz etmezseniz veya geçemezseniz, ödeme talimatı sonlandırılır ve haciz aşaması başlatılır.
- İcraya Düşen Borç Ne Kadar Artar?
- Varlık Şirketine Devredilen Borç Ödenmezse Ne Olur?
- 2021 Güncel: Kredi Borcu Ödenmezse Ne Olur?
- Kredi Kartı Borcu Bir Gün Bile Ödenmezse Ne Olur?
- 2021 Güncel: Kredi Borcu Ödenmezse Ne Olur?
İbraname ile icra dosyası kapatma
İcra dairesine gidip alacaklıya veya alacaklının temsilcisi olan kişiye ödeme yaparsanız, alacaklıya olan borcun kendisine ödendiğini ve borcunuz olmadığını belirten bir belge almanız gerekir. Bu belgeye Feragatname denir ve bu şekilde yürütme dosyası kapatma işlemleri daha hızlı ilerler.
İcra dosyası ne zaman düşer?
İcra dosyası durumuna ve borç türüne göre değişiklik gösterir. Her şeyden önce, 1 yıl boyunca işlenmemiş dosyaların kapatılmasına karar verilebilir. Bu durumda, arşivde dosyalar varsa, kaldırılmasını isteyen bir dilekçe yazılmalıdır. Dosyalar açık olsa bile, araç hacizi 1 yıl içinde düşecek ve gayrimenkul hacizi 2 yıl içinde düşecektir. Ancak, haciz talep etme hakkı, ödeme emrinin bildirilmesinden bir yıl sonra düşer. Bu durumda, orijinal alacak, faiz, avukat ücreti, icra masrafları dosyaya ödenir ve gerekli toplama ve cezaevi ücretleri ödenirse, icra dosyası kapatılır. Ya da bir fiilin yerine getirilmesi ile ilgili olarak yürütülen bir infazda, icra müdürleri bu fiili yerine getirildiğinde dosyayı kapatmaya karar verecektir.
İcra dosyasının düştüğünü nasıl öğreniriz?
Sizin adınıza açılan veya sizin tarafınızdan açılan icra dosyalarını takip etmek amacıyla Adalet Bakanlığı BT Departmanının hizmetleri kapsamında E Devlet Kapısına İcra Dosyası Sorgulama süreci eklenmiştir. Değişiklik yapıldıktan sonra, vatandaşlar artık kendileri hakkında açılan veya kendileri tarafından E Devletinden açılan yürütme dosyalarını kolayca sorgulayabiliyorlar. Sorgulamak için, E-Devlette TC Kimlik numaranız ve E-devlet şifrenizle girmeniz yeterlidir; sistem dosya numarasını veya ek bilgileri istemez. Yeni açtığınız ve sizin adınıza açtığınız icra davalarını icra dosyası sorgulama sayfasından kolayca takip edebilirsiniz.
İcra dosyası kapatma harcı 2021
Dosyadaki borcun durumuna göre belirlenir. İcra dosya kapatma ücreti 2019 başvuru ücreti, 29.20 TL Avukat ücreti 4.30 TL. Bu tutarlar 2021 için de geçerlidir. Avans ücreti, takip miktarı üzerinden hesaplanır. Tahsil edilecek miktarın % 05’i tahsilat ücretinden düşülecek icra müdürlüğü tarafından takibe başlarken alacaklıdan alınır. Dosya kısmen veya tamamen toplanırsa, ilk ücretlere ek olarak, yürütme dosyasının bulunduğu aşamaya göre farklılık gösteren ek ücretler alınır.
İcra dosyası kapatma harcı hesaplama 2021
Tahsil edilebilir ücretler, takip miktarına göre hesaplanır. Bir icra dosyasında, icra dairesi tarafından alınabilecek azami tahsilat ücreti açıktır. Takip masrafları ve işleme konulacak faizler için tahsilat ücreti tahakkuk ettirilemez. Örneğin, orijinal alacak tutarı 10.000 TL ve takipten önceki faiz 2.000 TL olduğunda, toplam 12.000 TL alacak icra işlemine sokulmuştur. Gerekli ücretler ve kapak hesabındaki tutar yatırıldıktan sonra dosyayı kapatmaya karar verilir. Bu dosyalar yeniden açılmayacak. Ancak, dosya işlenememesi nedeniyle bırakılmışsa, dosya kapatılsa bile dosya yeniden açılabilir. İster borçlu ister borçsuz olun, bir avukata danışmak yararlıdır. Borcunuz olmadığını söylüyorsanız; 7 günlük süreyi kaçırmadan size bildirim gönderen icra dairesine gidip “Borcum yok, borca itiraz ediyorum” itirazında bulunun.
Kapanan icra dosyası tekrar açılır mı?
Borçlu yalnızca icra veya ödeme emrinde görünen parayı yatırırsa, dosya kapatılmayabilir. Çünkü ödeme ve icra emirlerinde genellikle sadece orijinal alacaklar ve faizler görülür. Avukatın avukatlık ücreti, icra masrafları gelen evrakta görünmez. Bu nedenle, icra dosyasını kapatmak isteyen kişi icra dairesine gitmeli ve önce teminat hesabını çıkarmalı ve borcu teminat hesabında yazılı tutara göre ödemelidir. Bu nedenle, yürütme dosyasını üç farklı şekilde kapatabiliriz. Borçlu ilk şekilde alacaklar, faiz, giderler, avukatlık ücretleri ve cezaevi ücretleri dışındaki ücretlerden sorumludur. Dosyanın borçlandırılacağı ve yürütüleceği aşamaya bağlı olarak tahsilat ücreti oranı değişebilir. Borcu ödemek ve dosyayı kapatmak isteyen borçlu icra dairesine gidebilir ve sahibi olduğu dosya ile ilgili bir kapak hesabı isteyebilir. Borcunu sonuca göre öderse dosya ile ilgili yasal sorumluluğu sona erer. Mülkiyet haczi varsa, üzerlerinde haciz kaldırılmasını talep eder.
İkinci yol, alacaklının avukatıyla müzakere ederek bir çözüm bulmaya çalışmaktır. Bu şekilde yapılacak ödemeler avukat ve alacaklının inisiyatifiyle devam eder. Buna uygulamada dış borç tahsilatı denir. Borç tamamen ödendiğinde, alacaklının avukatı veya alacaklının kendisi, borcun dışarıdan tahsil edildiğini belirten bir mektup yazarak dosyayı kapatma talebini sunar. Üçüncü yol, dosya 1 yıl boyunca işlenmediğinden dosyayı işlemden kaldırmaktır. Alacaklı, ücretleri ve diğer masrafları geri ödemesi şartıyla dosyayı yeniden işleyebilir. Alacaklı, feragat ücretini ödeyerek borçtan feragat ederse dosya resmi olarak kapatılacaktır. Borç içindeyseniz, itiraz etmeden ödeme yapmak sizin lehinize olacaktır. Çünkü icra masraflarını, avukat ücretlerini ve tüm orijinal alacak ve faiz kalemlerini ödemek zorunda kalacaksınız. Takipte geçen süre arttıkça faiz artmaya devam edecek, böylece ödemeniz gereken borç miktarı artmaya devam edecektir.
İcra dosyası kapatma talebi dilekçe örneği
……. İCRA MÜDÜRLÜĞÜ’NE
DOSYA NO: 2019/……. E. …/…/…
İcra dairenizde derdest olan … esas sayılı takip dosyasına ilişkin alacak haricen tahsil edildiğinden, peşin harcın mahsubu suretiyle hesaplanacak tahsil harcının alınmasına müteakip, dosyadaki tüm hacizlerin fekkini ile birlikte Mütefekkir için ilgili yerlere müzekkere yazılmasını, dosyanın işlemden kaldırılmasını talep ederim.
Alacaklı Vekili
Av.
İcra dosyamı kapatmak istiyorum fakat geçen yıla göre şartlar biraz değişmiş. icra dosyası kapatma dilekle örneği güncelmi acaba? bu arada çok iyisiniz favorilerime ekledim sitenizi..
teşekkürler verdiğiniz bilgiler gerçekten çok yararlı.
Nerdeyse tüm siteleri gezdim hiçbiri icra dosyası kapatma dilekçe örneği formunu paylaşmamış.Gerçekten verdiğiniz bilgiler için şahsım adıma teşekkür ederim.
İcra dosyası kapatma dilekçe örneği güncel mi hocam? Kullanabilir miyiz?