TarımDevlet Destekleri

Kenevir Yetiştiriciliği Kârlı Mıdır? Nasıl Yetiştirilir?

Türkiye’de yetiştirilmesi mümkün olmayan bitkilerden biri olan kenevir, yeni çıkan kanun tasarısı ile birlikte Amasya, Antalya, Çorum, Rize, Sinop, Samsun, Tokat, Ordu, Burdur, Kayseri, Kastamonu, İzmir, Uşak, Bartın, Yozgat, Zonguldak, Kütahya, Malatya ve Karabük’te serbest bir şekilde bu bitkinin üretimi yapılması kararı alındı. Bunun sebebi ise kenevir bitkisinin uyuşturucu üretiminde kullanılmasından ziyade yararlı bir bitki olduğunun anlaşılmasıdır.

Dünya üzerinde pazar payı çok yüksek olan bu bitkinin ülkemizde endüstriyel seviyelere gelmesindeki en önemli etken kenevir yetiştiriciliği TUBİTAK tarafından desteklenmesidir. Bu içeriğimizde kenevir yetiştiriciliği ve kenevir yetiştiriciliği için gerekli şartlar hakkında detaylı bilgileri sizlere vererek bu konu hakkında bilgi sahibi olmanızı sağlayacağız.

Kenevir Yetiştiriciliği Yapmak İçin Gerekli Şartlar Nelerdir?

İçeriğimizin girişinde de bahsettiğimiz gibi bu bitkinin yetiştiriciliğini yapmak için yasal izinlerin alınmış olması ve belirtilen herhangi bir ilde yetiştirme işleminin yapılması gerekmektedir. Aynı zamanda bu bitkinin yetiştirme işleminin bu iller dışında herhangi bir noktada yapılmadığını mutlaka bilmeniz gerekmektedir.

Kenevir Yetiştiriciliği Yapmak İçin Gerekli Şartlar Nelerdir?
Kenevir Yetiştiriciliği için Gerekli Şartlar

Kenevir Yetiştiriciliği için Gerekli Şartlar

  1. Kenevir yetiştiriciliği devlet tarafından izinli bir şekilde yapılacağı için bu izni alacak kişinin uyuşturucu maddelerin satışı, pazarlaması ve buna benzer ticari faaliyetlerden hüküm giymemiş olması gerekmektedir. Eğer bu tür suçlardan ceza aldıysanız bu bitkinin üretimi için izin almanız mümkün değildir. Aynı zamanda satışın yanı sıra kullanımı konusunda da ceza almış olmamanız gerekiyor. Eğer başvuru öncesinde herhangi bir şekilde izinsiz ekim yapıldıysa bunun tespiti halinde çok ağır cezalar ile karşılaşabilirsiniz.
  2. Devlet tarafından size verilecek olan izin süresi yetiştirmenin amacına göre farklılıklar göstermektedir. Eğer tohum üretimi için izin almak istiyorsanız başvuru yaptıktan sonra sadece bir yıl (1) üretim yapabilirsiniz. Ancak üretim amacınız bilimsel araştırma ise bu süre üç yıla (3) kadar uzayabiliyor.
  3. Bitkinin yetiştirileceği alanın yetkililer tarafından sürekli kontrol altında tutulması gerekmektedir. Bu sebeple eğer yetiştiricilik yapmak için başvuru yapıyorsanız başvuruda bu şartı onaylıyor olmanız ve sürekli olarak yetkililere bilgi vermeniz gerekmektedir. Eğer bu yetkililer denetime geldiklerinde olumsuz bir durum ile karşılaşırlarsa kenevir yetiştirme yetkinizi elinizden alabilirler. Bu denetimin süresi dikim işlemi ve hasat işlemini zaman aralığında her ay olmak üzere gerçekleştirilmektedir.

Kenevir Yetiştirerek Para Kazanabilir Miyim?

Kenevir bitkisinin kullanım alanları çok geniş olduğu için bitkiyi yetiştirdikten sonra pazarlama olanağınızda çok fazla olacaktır. Bu sektörler genel olarak tekstil, otomotiv, kozmetik ve sabun olmak üzere belli başlıdır. Üretim yelpazesinin bu kadar geniş olması ürettiğiniz bitkinin çok kısa bir süre içerisinde satışını gerçekleştirmenize olanak sağlayacaktır. Eğer bu bitki bu ürünlerin üretiminde kullanılırsa doğaya sıfır zarar ile karşımıza çıkacaktır. Hâl böyle olunca devlet bu duruma el atarak kenevir yetiştiriciliği yasalar karşısında serbest bir boyut kazandı.

Bu bitkinin yetiştirme işlemi her insana kolay gelse de profesyonel bir süreç gerektirmektedir. Eğer bu konuda herhangi bir deneyime sahip değilseniz çok zorlanacağınızı üzülerek belirtmek isteriz. Eğer kenevir üretimi konusunda karar kıldıysanız profesyonel kişilerden destek alarak bu konu hakkında profesyonel düşünür seviyesine gelmek kenevir yetiştiriciliği kar marjı oranında yükseliş yakalamanızı sağlayacaktır.

Kenevir Yetiştiriyorum, Bu Keneviri Nereye Satabilirim?
Kenevir Yetiştiriyorum, Bu Keneviri Nereye Satabilirim?

Kenevir Yetiştiriyorum, Bu Keneviri Nereye Satabilirim?

Kenevir satış alanları genel olarak belli başlı sektörlerdir. Bu sektörlerde bitkinin yoğun olarak kullanılıyor olması ülkemizde bitkinin her yerde yetiştirilmesinin yasak olmasından kaynaklı olarak çok fazla talep görmektedir. Aşağıda maddeler halinde belirtilen sektörlere mâkul fiyatlarla pazarlama olanağı bulabilirsiniz.

İlaç Firmaları

Bilimsel bulgular sonucunda ağır hastalıklar geçiren kişilerin bazı tedavi olanaklarına cevap vermeleri için kenevir kullanması ve bu kullanımın başarılı sonuçlar doğurduğu bilinmektedir. Bu sebeple ilaç yapımında bitkinin kullanılması çok doğrudur.

Otomotiv Firmaları

Otomotiv sektöründe üretim yapan firmalar aracın daha sağlam hale gelmesi için bazı kısımlarını bu bitkinin alaşımları ile yapmaktadır. Bu sebeple firmalara pazarlama konusunda destek alarak yüksek kâr marjı oluşturabilirsiniz.

Kenevirin Yararları ve Kenevir Nasıl Yetiştirilir?

Kenevir Yetiştiriciliği ve Kontrolü Yönetmeliği 29 Eylül 2016 tarihinde resmi gazetede yayınlanarak bu bitkinin yetiştiriciliğinin yasalaşması birçok insanın kenevir yetiştiriciliği sektörüne giriş yapmasına sebep oldu. Her ne kadar durum böyle olursa olsun bitkinin yetiştiriciliğini yaparken uyuşturucu satışı yapan kişiler için ağır cezalarda belirtildi. Bu cezaları ortadan kaldırmak için yönetmeliğe uygun üretim yapmanız gerekmektedir.

Kenevirin Yararları ve Kenevir Nasıl Yetiştirilir?
Kenevirin Yararları ve Kenevir Nasıl Yetiştirilir?

Kenevir bitkisinin kullanıldığı alanlar genel olarak sağlı ve otomotiv sektörü olarak bilinse de bu bitki sadece bu sektörlerde değil farklı farklı sektörlerde karşımıza çıkmaktadır. Halkın bilinçsiz olması sebebiyle kenevir bitkisi sadece uyuşturucu olarak görülmekte ve kullanımı yasaklanmaktadır. Kenevir bitkisinin yararları aşağıda listelenmiştir.

  1. Bitkinin içerdiği yüksek oranda oksijen sebebiyle neredeyse 30 dönümlük bir ormanlık alan kadar oksijen üretimi yapıyor.
  2. Kağıt üretimi için yoğun bir şekilde kullanılabilir ve ormanların yok olmasına engel olabilir.
  3. Radyasyonu ortadan kaldırmak için oldukça etkilidir.
  4. Tıpta bulunan 250 farklı hastalığın çaresi olarak görülmektedir. Aynı zamanda kemoterapi gören kişilerin yoğun radyasyondan korunması için kullanılmaktadır.
  5. Bitkinin içerdiği hormonlardan dolayı hayvanların beslenmesi bu bitki ile gerçekleştirildiğinde hormon takviyesi yapmadan gelişim ortaya çıkar.
  6. Otomotiv sektöründe araçların dayanıklılığını arttırmak için kullanılır.
  7. Plastik ürünlerin üretiminde kullanılan kenevir ile doğaya zarar vermeyen plastikler kullanabilirsiniz.
  8. Protein seviyesi bol olmasından kaynaklı olarak gıda olarak tüketilir.
  9. Hızlı yetiştiği için çok fazla tercih edilmektedir.
  10. Bu bitkinin üretimi diğer bitkilerin üretiminden daha az maliyetli oluyor.

Bu gibi yararları sebebiyle kenevir üretimi yapmak isteyen kişilere devlet tarafından ziraat bankası tarım kredisi imkanı da sunulmaktadır. Bu kredi ile gerekli alanı kurabilir ve ülke ekonomisine katkıda bulunacak üretim alanları oluşturabilirsiniz.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu