Kosgeb Destekleri Hangi İşleri Destekliyor? (2021 Güncel)
Hayatın getirdiği şartlara bağlı kalarak, çoğu zaman birçok insan kendi işini, ticaretini yapmak ister. Bu konuda girişimcilik ruhu ile başlanacak birçok meslek dalı ve hatta ticaret yapılabilecek sektörler bulunur. Fakat yeni bir sektöre, yeni bir girişime atılmak istendiği durumlarda hem ekonomik hem de eğitimsel anlamda birçok desteğe ihtiyaç duyulur. Bu tarz ihtiyaçların özel birçok girişimci destekleyen kurum ve kuruluşlar tarafından karşılanacağı gibi, devlet tarafından da çeşitli kurumlarla desteklenmesi mümkün olmaktadır.
- Esnafa Kosgeb’den 50.000 TL Faizsiz Kredi Şartları
- KOSGEB Girişimcilik Sertifikası Nasıl Alınır?
- KOSGEB İş Planı Nasıl Hazırlanır, Doldurulur? (2021 KOLAY YÖNTEM)
- KOSGEB Proje Örnekleri 2021 GÜNCEL – KESİN ONAYIN SIRLARI
Kosgeb hangi işlere destek veriyor? Kosgen desteği örnek iş palanı, Kosgeb desteği ile kurulan işletmeler gibi bir çok konuda sitemizde bilgi bulacaksınız.
Bir kamu kuruluşu olarak tanımlanan Kosgeb, insanların girişimlerinde çeşitli hibe ve kredi gibi destekler sunar. Böylelikle girişimci olmak isteyen ya da küçük bir firma açarak faaliyet göstermek isteyen kişiler, ekonomik desteği alarak hem ülke çapında ekonomik faaliyetler gösterir hem de ekonomik kalkınma anlamında sunacağı katkılar ile ülkede refah seviyesi arttırılması amaçlanır.
Böylelikle Kosgeb, insanların şirket kuruluşu aşamasında yapacakları masraflarının bir kısmını karşılayarak rahat bir girişim imkânı sağlarken, yeni istihdam sağlamasına da ön ayak olur. Bu da Türkiye ekonomisine ciddi anlamda katkılar sağlayan, kadınların da iş hayatında yer alması ve hatta ön plana çıkmasına yardımcı olur.
Kosgeb İleri Girişimcilik Desteği Yapılan Sektörler
İleri girişimcilik destek programı adı altında Kosgeb, yüksek meblağlarda hibeler sunarak, insanların sektöre katkılarını, iş fikirlerini faal hale getirmelerini hedeflemiştir. Bu konuda yapılan düzen doğrultusunda 225.000 TL’ye kadar hibe alabilme imkanının olduğu bu programda, desteklenen sektörlere göre özel bir tablo çıkartılmıştır.
225.000 TL’ye kadar hibe alabilmeniz için, Kosgeb tarafından “İleri Teknoloji Düzeyi” olarak sınıflandırılan iş fikrinize sahip olmanız istenir. Aşağıda 3 sınıfa ayrılarak belirtilen bu İleri Girişimcilik desteği programında 3 farklı sınıfın da hibesi farklı kapasitelerdedir. Desteklenen 3 kategoriye ait NACE kodlarını ise şu 3 sınıfa göre araştırarak bulabilirsiniz.
Düşük Orta-Düşük Teknoloji Düzeyi: Bu programda yapılacak harcama 100 bin TL olup, Kosgeb tarafından sunulacak hibe ise 75 bin TL’dir.
Orta İleri Teknoloji Düzeyi: 200 bin TL harcama yapılması istenen bu düzeydeki destek programında, hibe olarak sunulacak bedel 150 bin TL’dir.
İleri Teknoloji Düzeyi: En üst düzey olan bu destek programında ise 300 bin TL harcama yapılması beklenir ve 225 bin TL alınacak hibe olarak karar kılınır.
- 2021 KOSGEB Kredileri Alma Şartları, Faizler ve Başvuru Belgeleri İçeriğe Git
- Şubeye Gitmeden Anında Kredi Veren Bankalar (2021 Güncel) İçeriğe Git
- Kyk Borç Yapılandırma Nasıl Yapılır? İçeriğe Git
Kosgeb Sunduğu Destekler Nelerdir?
Kosgeb, temel amacı girişimcilerin hem mali hem de eğitimsel anlamda desteklenmesini sağlamasıdır. Bu sayede ekonomiye küçük- orta ölçekli katkılar sunarak, ekonomik faaliyetlerde aktifliği korumayı hedefler.
Bu bağlamda bakıldığında Kosgeb’in sunduğu destek programları şunlardır:
- Kredi faiz desteği,
- Araştırma ve Geliştirme (Ar-Ge)
- Laboratuvar hizmet ve desteği
- Gelişmekte olan işletmelere Kobi desteği
- Kobi proje desteği
- Genel destek programı gibi programlara ayrılmış desteklerdir.
Kosgeb’in Desteklediği İş ve Sektörler Nelerdir?
Birçok sektöre destek sağlamakta olan ve küçük – orta çaplı destekleri sağlayarak, girişimcilerin ekonomik faaliyetlere katkısını arttırmak isteyen Kosgeb, 14 ana başlık altında desteklediği sektörleri 2020 itibariyle de açıklamıştır.
- Madencilik ve Taş Ocakları
- Sigorta Faaliyetleri ve Finans Alanı
- Yiyecek ve Konaklama Hizmetleri
- Elektrik, Buhar ve İklimlendirme Üretimi ve Dağıtımı
- Mesleki Bilimsel ve Teknik Faaliyetler
- İletişim ve Bilgi
- İmalat
- İnşaat Alanı
- Ulaştırma ve Depolama Faaliyetleri
- Eğlence, Kültür, Sanat ve Spor Alanları
- İletişim ve Bilgi
- Destek Hizmetleri Faaliyetleri
- Toptan ve Perakende Ticareti (Motorlu Kara Taşıtı ve Motosiklet Onarımı
- Diğer Hizmet Faaliyetleri
Yukarıda desteklenen 14 maddelik ana kategori halinde sıralanan listede, Kosgeb’in hangi sektörleri desteklediğine dair başlıklar yer almaktadır. Her bir sektör ve faaliyetin araştırmasını Kosgeb sitesinde kolaylıkla aratabilir, detaylı NACE kodlarına ulaşabilir ve faaliyet alanları ile tehlike sınıflarını da detaylı raporlar halinde inceleyebilirsiniz.