KOSGEB İş Planı Nasıl Hazırlanır, Doldurulur? (2021 KOLAY YÖNTEM)
KOSGEB iş planı hazırlamak çok zahmetli bir süreç. Peki KOSGEB iş planı nasıl hazırlanır, KOSGEB iş planı nasıl doldurulur?
Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Destekleme ve Geliştirme Başkanlığı (KOSGEB) istihdam alanı yaratmak ve yeni girişimcilerin ekonomik hayata doğrudan katkıda bulunmasını sağlamak adına girişimcilik desteği programı sunuyor. Bu program çerçevesinde her yönüyle işletmelerin gerek duyduğu alanlara yönelik olarak en iyi koşullarda hizmete yer vermesi mümkün kılınıyor. Ortada duran tüm bu özellikleri neticesinde aktarıldığı zaman kaliteden ödün verilmeden en iyi olanaklarda hizmet sağlandığını kesinlikle dikkate almamız gerek.
- KOSGEB Proje Örnekleri 2021 GÜNCEL – KESİN ONAYIN SIRLARI
- KOSGEB Girişimcilik Sertifikası Nasıl Alınır?
- 2021 KOSGEB Kredileri Alma Şartları, Faizler ve Başvuru Belgeleri
İş Planı Hakkında
Kendi işini kuracaklara ve ortaklara yönelik KOSGEB tarafından verilen girişimcilik desteği programı öncesi iş planı örneği olarak karşımıza çıkar.
6 bölümden oluşur. Bu bölümler ana başlık halinde şunlardır:
- Genel Bilgiler
- Girişimciye İlişkin Bilgiler
- Pazar Bilgileri ve Pazarlama Planı
- Üretim/ Hizmet Planı
- Yönetim Planı
- Finansal Plan
Genel Bilgiler
Girişimcilik desteğine ilişkin genel bilgilerin yer aldığı bu bölümde şu bilgiler yer alıyor:
- girişimci bilgileri, bu bölümde sizden kendinizi kısaca tanıtmanız istenir. Ayrıca varsa iş deneyimleriniz hakkında ayrıntılı olarak bilgi edinmeniz istenir.
- iş fikirleri, bu bölümde ise ne tür bir iş yeri açmak ve istihdam potansiyeli yaratmak arzusunda olduğunuz hakkında derinlemesine bilgi aktarmanız istenir.
Girişimciye İlişkin Bilgiler
Bu alanda girişimcinin (müteşebbis) tanınması adına özet halinde bilgilere yer verilmesi amaçlanır. Burada girişimcinin iş yerini kısa vadeli mi yoksa uzun vadeli mi (2 yıl ve üzeri) açacağı, işletmesinin misyon & vizyonu ile iş yeri hakkında tasarım fikirlerine yönelik detaylı bütün bilgilere yer verilmesi gereklidir.
Pazar Bilgileri ve Pazarlama Planı
Bu bölümde pazarlama stratejilerinin neler olacağı, hedeflenen pazarın bütçesi ve mali analizi ayrıntılı olarak aktarılmalıdır. Bunun yanı sıra rakip firmaların her yönden takip edilerek raporlanması ve hedefinin tutturulması açısından bütün ayrıntılara kesinlikle geniş yer ayrılır.
Öte yandan pazarlama stratejisi olarak aktarılacak olunursa gerçekten de kaliteden ödün verilmeksizin satış hedeflerinin neler olduğu, pazar ortamının yaratılması ve de ürün & hizmet tanıtımına ilişkin detaylı bilgilere yer verilmesi gerekecektir.
Üretim/Hizmet Planı
İşletmenin ürün ve hizmetlerine ilişkin iş akışının yer aldığı bölümdür. Bu bölümde hangi ürünlerin pazarlama stratejisine çıkarılacağı veya hangi hizmetin mevcut müşteriler veya potansiyel müşterilerle buluşturulması gerekliliği tamamen detaylı olarak yer alacak konuları oluşturur.
Ortada duran tüm bu özelliklere bağlı kalınarak her yönüyle pazarlama koşullarının gerçekleşmesine ilişkin olarak tüm ayrıntılara yer verilmesi mümkün kılınacaktır.
Yönetim Planı
Organizasyon şemasının çıkarılmasına ilişkin olarak detaylı bilgilerin yer aldığı alanı oluşturuyor. Bu alanda yönetim kadrosunun şemasının çıkarılarak yine istihdam edilecek personelin nitelik, görev ve yetkilerinin amaçları da burada detaylı bir şekilde ele alınacak konu olarak karşımızdaki yerini korumaya devam eder.
Finansal Plan
İşletmenin finansal planının detaylı bir şekilde ele alınmasına ilişkin nokta olarak karşımıza çıkıyor. Burada öz kaynakların kullanılması ve yönetilmesine ilişkin verilerin yanı sıra maliyet tablosu da detaylı bir şekilde ortaya konacaktır.
Gelir & gider hesabının detaylı bir şekilde analiz altına alınması ve kâr dilimine geçiş dönemiyle birlikte hedeflenecek finansal stratejilerin neler olduğu bütün yönleriyle ortaya konacaktır. Bu yer verilen özellikler neticesinde aktarıldığı zaman gerçekten de kaliteden ödün verilmeden en iyi koşullarda hizmete yer verilerek alanındaki yeniliklerin yakından takip altına alınması mümkün kılınır.
Tüm bu özellikler çerçevesinde değerlendirildiği zaman son derece profesyonelce yürütülen çalışmalara ilişkin olarak kapsamlı olarak hizmetlere yer verildiği kendini gösterir. Bu nitelikler esas alınacak olunursa KOSGEB girişimcilik programına yönelik olarak gerçekten de beklentileri dikkate alan yaklaşımla hizmet sağlandığını kesinlikle dikkate almamız gerekiyor. Bu da tamamen eşsiz nitelikler olarak karşımıza çıkan özelliği bir arada tutması olarak düşünülecek konudur.