Kredi

Kredi Hesaplama 2021: Kredi Nasıl Hesaplanır?

Borçlanmadan para biriktiremeyenler veya paraya ihtiyacı olan  kişiler ihtiyaç kredisi kullanmayı tercih ediyorlar.

Birikmiş paranız yoksa ve ihtiyaç kredisi çekmek istiyorsanız önce ne kadar borç paraya ihtiyacınız olduğunu  sonra ise bu borcu ne kadar sürede ve ne kadar taksitle ödeyebileceğinizi öğrenmeniz gerekiyor. Kredi başvurusu yapmadan önce iyi bir araştırma yapmak binlerce lira tasarruf etmenizi sağlayabilir. Örneğin 5 yıl vade ile 50 bin TL krediyi yıllık %1 daha düşük faiz ile çekerseniz 2.500 TL tasarruf edersiniz ve bu rakam hiç de az değil.

Çekmek istediğiniz kredi tutarını belirlerken aylık ne kadar taksit ödeyebileceğinizi belirleyin. Örneğin benim gelirim düşük 500 liradan fazla taksit ödemem imkansız diyorsanız çekeceğiniz kredi tutarının aylık 500 TL takside denk gelmemesi durumunda vadeyi uzatmanız gerekebilir. Bu gibi durumlarda çok daha fazla faiz ödemek zorunda kalırsınız.

Kredi başvurusu yapmadan önce aylık gelir ve giderlerinizi net bir şekilde hesaplayın ve krediyi ona göre çekin. Yasalara göre bireysel ihtiyaç kredilerinde, maksimum vade 48 ay yani 4 yıl olabilmektedir. Yani  ödeyemezsem vadeyi 10 yıla uzatırım deme gibi bir lüksünüz yok.

Kredi Hesaplanırken Dahil Olan Masraflar
Ne kadar kredi çekeceğinizi hesapladınız tüm planlarınızı yaptınız ve kredi başvurusu yaptınız. Sonrasında bankalar krediyi hesaplar ve ödeme planı oluşturur. Peki bu ödeme planında neler yer alıyor? Kredi nasıl hesaplanıyor?

Bir ihtiyaç kredisi çektiğinizde ödemekle yükümlü 4 ana bölüm bulunmaktadır. Bunlardan birisi ana para yani bankadan aldığınız kredi tutarı, sonrasında bankanın size verdiği borç karşılığında alacağı faiz miktarı. Son olarak da banka masrafları ve vergiler yer alıyor.

  • Faiz,
    Bankaya aldığınız borç karşılığı ödeyeceğiniz paradır. Önce sizin çektiğiniz kredinin, aylık ödeme tutarı faizsiz bir şekilde hesaplanır. 10 bin TL krediyi 2 yıl vade ile çektiğinizde aylık faizsiz ödemeniz 416 liradır. Sonrasında bu borcun faizi belirlenir. 10 bin TL için 2 yılda alınacak faiz 6 bin TL ise 6 bin TL’de 24′ bölünür. Aylık 250 lira da borcunuza karşılık faiz ödersiniz. Yani Aylık ödemeniz 666 TL şeklinde oluşur.
  • Kredi Tahsis Ücreti Masrafı,
    Kredi çekerken alacağınız kredi tutarının %0,5’i kadar kredi tahsis ücreti ödersiniz. Yani 10 bin TL kredi için 50 TL kredi tahsis ücreti ödersiniz. Bazı bankalar ise bu ücreti size vereceği kredi tutarından keserek alır. 10 bin TL kredi çektiğinizde 9950 TL alırsınız. 
  • Vergiler,
    Kredi kullanırken her ay ödediğiniz faiz tutarının %5’i kadar Banka Sigorta Muamele Vergisi  ödersiniz. Örneğin 2 yıllık 10 bin TL kredide aylık 250 TL faiz ödüyordunuz bunun %5’i olan 12,5 TL her ay ödemelerinize yansıtılır.

Ayrıca her ay ödediğiniz faiz tutarının %15’i kadar KKDF  vergisi ödersiniz. Bu da 250 TL faiz için her ay ekstra 37,5 TL ödemeniz anlamına gelir. 10 bin TL krediyi 2 yıl vade ile aldığınızda her ay ortalama 50 TL devlete vergi ödersiniz.

Kredi Hesaplarken Dikkat Etmeniz Gerekenler
10 bin TL kredi çekersiniz ama hiçbir zaman 10 bin TL ödemezsiniz. Faiz, vergileri, masraflar türlü türlü pek çok şey ödemek zorundasınız. Şimdi sizinle 10 bin TL olarak çektiğiniz krediyi 2 yıl sonra ne kadar geri ödeyeceğinizi hesaplayalım. 10 bin TL kredi için iki yılda alınacak faiz yaklaşık 6 bin liradır. Kredi tahsis ücreti 50 TL’dir. 2 yılda ödeyeceğiniz toplam vergi  1200 TL’dir. Yani 10 bin TL kredi için 2 yılda ödeyeceğiniz toplam para 17.250 TL’dir.  Bu rakamlar %30 faiz ile kredi veren bir banka için geçerlidir. Daha düşük faizlerde bu masrafların azalabileceği göz önünde bulundurulmalıdır.

  1. https://www.metfinans.com/kredi-notu-ogrenme
  2. https://www.metfinans.com/memurlar-ne-kadar-kredi-cekebilir
  3. https://www.metfinans.com/ogrencilere-kredi-karti-veren-bankalar

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu