Kültür Mantarı Yetiştiriciliği Devlet Desteği (2021 Güncel)
Son yıllarda girişimciler tarafından oldukça kârlı olarak görülen ve yatırımların tamamen bu yöne çevrildiği kültür mantarı yetiştiriciliği bilinçli bir şekilde yapılması gereken sektörlerden biridir. Bu sebeple sektöre giriş yapacak olan kişilerin ilk olarak bu konuda kurslara başvurmaları gerekiyor. Eğer bu iş için kendinize yeterli sermaye ayırmadığınızı düşünüyorsanız kültür mantarı devlet desteği olarak kosgeb ve ziraat bankasından belirli miktarlarda girişimcilik desteği alabilirsiniz. Bu yazımızda kültür mantarı yetiştiriciliğine dair tüm bilgileri bulabileceksiniz.
2021 yılında kültür mantarı yetiştiriciliği yapanlara devlet destek veriyor. Son zamanlarda çok popüler olan iş, kendi işini kurmak isteyenlere büyük bi fırsat. Eğer sizde karlı bi iş arıyor ve devlet desteği istiyorsanız mutlaka göz atmanızda fayda var.
- Büyükbaş Hayvancılık Hibe Desteği Şartları 2021
- Kenevir Yetiştiriciliği Kârlı Mıdır? Nasıl Yetiştirilir?
- Solucan Gübresi Üretimi Devlet Desteği
- Geri Ödemesiz Hayvancılık Kredisi (2021 Hibe ve Sıfır FAİZ)
Kültür Mantarı Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır?
Bu mantar genellikle tüketim odaklı olarak üretildiği için semt pazarlarında ve marketlerde sürekli olarak karşımıza çıkabiliyor. Kültür mantarı yetiştiriciliği nasıl yapılır sorusunu soran her kişi bu mantarın yetiştiriciliğini tamamen maliyeti düşük olduğu ve geliri yüksek olduğu için tercih etmektedir. Bu üretimin gerçekleşmesi adına kuracağınız tesis için Tarım ve Kredi Kooperatiflerinden destek alabilirsiniz.
Eğer tesisin kurulumu hakkında herhangi bir bilgiye sahip değilseniz bu konuda rehberlik eden kurumlardan yardım alabilirsiniz. Bu kurumlar tesisi anahtar teslim olarak sizin adınıza kuracak ve sizin yönetiminizde üretime açacaktır. Eğer direkt olarak daha öncesinde üretim yapmış aktif olarak üretimine devam eden bir kültür mantarı üretim tesisini satın almak istiyorsanız internet üzerinde yapacağınız araştırmalar doğrultusunda istediğiniz tesisi bulup devralabilirsiniz.
Kültür Mantarı Üretim Tesisi Kurarken Dikkat Edilmesi Gerekenler
Kültür mantarı tesisi kurarken nelere dikkat etmeliyim sorusunun cevabını verecek birçok faktör bulunmaktadır. Bu faktörleri bir bir yerine getirdiğiniz durumda başarılı bir üretime hazır olacaksınız.
- Kültür mantarı üretim tesisinin pazar alanına yakınlığına önem verin.
- Tesisin bulunduğu bölgede elektrik ve su tesisatının bulunup bulunmadığını kontrol edin. Aksi halde maliyetleriniz artacaktır.
- Tesis kurulacak bölgenin ruhsat alıp alamayacağını gerekli kurumla iletişime geçerek öğrenin.
Bu hususlara dikkat edilmesi durumunda kültür mantarı üretim tesisi kurma maliyetleri oldukça azalacak ve neredeyse sıfır masraf ile üretime başlayabileceksiniz.
Kültür Mantarı Devlet Desteği Nasıl Alınır?
Bu tarz girişimlere destek olmak amacıyla 2016 yılında Resmi Gazetede yayınlanan Genç Çiftçi Protokolü sayesinde genç çiftçiler 30.000 Türk lirasına yakın devlet desteğinden faydalanmıştı. Bu miktar ile kültür mantarı tesisi kurulumu yapan birçok firma size anahtar teslim tesis kurulumu yapabiliyor. Kültür mantarı devlet destekleri genel olarak aşağıda belirtilen türler altında verilmektedir.
Kültür Mantarı Devlet Desteği için KOSGEB 30.000 TL Hibe Kredisi
Bu destekten faydalanmak için kültür mantarı projenizi kurduğunuz alanın yerine getirmesi gereken bazı şartlar bulunuyor. Bu şartlar neticesinde kosgeb hibe desteğinden faydalanabiliyorsunuz.
- Kültür Mantarı Tesisinin 100 metrekarelik bir alana kurulmuş olması,
- Minimum 25 ton kompost bulunması,
- 3 katlı ranza sistemine sahip olması,
- Tesisdeki mantarların yetiştirilmesi için gerekli olan sulamaya dair tüm malzemelerin hazır olması gerekiyor.
Kültür Mantarı Devlet Desteği ile Kurulum Maliyetleri
Kültür mantarı yetiştiriciliği yapmak için kurulan tesisin maliyeti ilk başlarda çok yüksek miktarlarda olmuyor. Maksimum 30 – 40.000 Türk lirası ile tesisin kurulumu gerçekleştirilip üretime hazır hale getiriliyor. Eğer ki kosgeb kredisi imkanlarından faydalanabilirseniz bu tutarın neredeyse %60’lık dilimi tarafınıza ödenecek ve 12.000 – 15.000 Türk lirası aralığında ödemeler ile kurulumu tamamlayabileceksiniz.
Üretim başladıktan sonra günler ilerledikçe ve satışlarınız başladıkça kazançlarınız masraflarınızın önüne geçecektir. Bu durum ise kârlı bir sektöre giriş yaptığınızın en önemli göstergesi oluyor. Ancak bilinmesi gereken şey kültür mantarı yetiştiriciliği yaptığınız tesisdeki üretim kapasitenizin artışı direkt olarak masraflarınıza etki edecek ve kazançlarınızın yarısı kadar masrafınız olacaktır. Eğer ki Ziraat Bankası Tarım Kredisi avantajlarından yararlanırsanız bu masrafları kredi imkânıyla kapatabilir ve kayıplarınızı kazanca dönüştürebilirsiniz.
Kültür Mantarı Üretim Tesisinde Kullanılacak Çadır Nasıl Seçilir?
Bu sektöre giriş yaptığınızda kullanacağınız malzemelerin tümüne çok kolay erişebileceğinizi bilmeniz gerekiyor. Mantar tesisi çadır seçimi konusunda çadırı tahsis edecek firma sizlere birçok desteği ücretsiz bir şekilde sunacak ve uygun çadırı alabileceksiniz. Ancak çadır seçiminde dikkat edilmesi gereken en önemli mevzu çadırın içerisindeki sıcaklığı dengelemesi adına ısı yalıtımlı olmasıdır. Eğer ısı yalıtımlı bir çadır kullanırsanız daha verimli bir üretim süreci geçirebilirsiniz. Eğer çadır seçiminin yanı sıra kompost seçimi sizin tarafınızdan yapılacaksa mutlaka profesyonel bir destek almalı ve bunun eğitimiyle işlem yapmalısınız.