Sigorta

Malulen Emekli Nasıl Olunur?

Günümüzde en yaygın şekilde merak edilen konulardan biri de malulen emekli nasıl olunur? konusudur. SSK kapsamında 4A, 4B, 4C ve diğer kapsamlarla ilgili olarak çalışma gücünü kaybeden kişiler malul sayılır. Buna göre de malulen emeklilik şartları yerine getiriyorsa kişiler, direkt olarak emekli yapılır. Malulen emekli şartları nelerdir? Daha fazlası için size özel bir rehber hazırladık.

Malulen emekli olmak için ilk kez 4A, 4B, 4C ve diğer bölümlerde sigortalı olarak en az 10 yıl çalışmış olmak önemlidir. Bu süre boyunca sigortalılık süresi devam eden ve en az 1800 gün hizmet süresini doldurmuş kişi olmalılar. Sağlık Kurulu tarafından çıkartılan raporlarda %60 ve üstünde bir güç kaybı olması halinde tespitlerin yapılmasıyla beraber işe giriş tarihi baz alınır ve buna göre hesaplanır. Eğer 4A kapsamında çalışan kişi ise işten ayrılmasıyla, 4B kapsamında ise ticari faaliyetlerini tamamen bitirmiş olması ve ek prim borçlarının bulunmaması durumunda, 4C kapsamında ise çalışan kişiler görevinden ayrılarak malulen emeklilik şartını kapsamış olurlar.

Bu arada Emekli Olunca Ne Kadar Maaş Alırım 4A merak edenler için güzel bi yazı hazırladık. Güncel yazımızı okuyabilirsiniz.

Özel Huzurevi Fiyatları <—– Yazıya Git

SGK Emeklilik Sorgulama Nasıl Yapılır?  <—– Yazıya Git

Yaşlılık Aylığı (65 Yaş) Başvurusu ve Şartları <—– Yazıya Git

SSK İntibak Sorgulama Nasıl Yapılır? <—– Yazıya Git

Hangi Hastalıklar Malulen Emekliye Dahildir?

Günümüzde %60 ve üstü güç kaybı sebebiyle malulen emekli sayılan kişiler, bazı hastalıkları olması sebebiyle de direkt olarak maluliyet aylığına bağlanırlar. Bu noktada kanser, demans, retina kanamaları, parkinson sendromu, beyin tümörleri, görme azlığı, şizofreni, zeka geriliği kol ve bacak kaybı, behçet hastalıkları, böbrek nakli, kalp yetmezliği, karaciğer sirozu, AIDS, kalp nakli, akciğer nakli, tüberküloz, solunum sistemi hastalıkları, kalp kapak hastalıkları gibi birçok gerçek ve ciddi hastalıklarda doğrudan malulen emekliye ayrılma durumu söz konusudur.

SSK malulen emekli nasıl olunur

Malulen emekli olabilmek için 10 yıl boyunca işinizle ilgili çalışma sürdürmüş ve hizmet etmiş olmanız gerekmektedir. Sigortalı şekilde 10 yıl çalışanlar, 1800 günü dolduran kişiler malulen emeklilik başvurusu yapabilirler. Bu şartları yerine getiren kişiler, malul sayıldıkları sebepleri nelerse bu hastalıkları sebebiyle çalışamayacakları içini, Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğü veya Sosyal Güvenlik merkezlerine giderek malulen emeklilik başvurularında bulunabilirler.

İlk başvuruda istenen şey, Sağlık Kurul Raporu ibrazıdır. Bununla beraber maluliyeti gösteren bu durumunuzla ilgili Sosyal Güvenlik Kurumu, ön onay verdikten sonra belirttiği sağlık kurumuna sevk edilirsiniz ev burada tekrar maluliyet raporu incelemesi yapılır. Sevk yapılan sağlık kuruluşu tarafından tam teşekküllü raporu almak zorunlu bir süreçtir. Ön başvuru sonrasında bu aşama gerçekleştirilir.

Sağlık Bakanlığı eğitim ve araştırma hastanelerine, devlet üniversitelerinin hastanelerine ve Türk Silahlı Kuvvetlerine bağlı araştırma hastanelerinden herhangi birine sevk edilerek burada tam teşekküllü maluliyet olduğuna dair rapor düzenlenir. Bu hastaneler, kişilerin ikametgahına göre tam teşekküllü rapor verebilir hastaneler olduğu için direkt olarak SGK tarafından sevk istenebilir hastanelerdir.

Sevk edildiğiniz hastane üzerinde sağlık kurulu onay verdikten sonra, Sağlık Kurul raporunu direkt olarak SGK ibrazında bulunarak raporu belirtir ve sonucunu beklersiniz. Bu aşamada %60 ve üzeri iş görememe raporu verilirse eğer malulen emekliliğiniz kabul edilir.

Malullük Aylığı Hesaplama Nasıl Yapılır?

Malullük aylığı hesaplama noktasında Esnaf olan 4B kişiler ve 4C memur kişiler, prim gün sayısı 9000 günden az ise 9000 gün üzerinden hesaplanarak, daha fazla prim varsa gün sayısı üzerinden prim hesaplaması yapılarak maaş bağlanması sağlanır. Eğer işçi sınıfı olarak 4C statüsünde çalışanlarda prim gün sayısı 7200 günden az ise 7200 gün üzerinden hesaplama yapılır. Eğer 7200 günün üzerinde ise, bu durumda toplam prim gün sayısı ne kadar ise ilgili prim gün sayısına göre maaş hesaplaması yapılır. Kişi başka biri tarafından sürekli bakıma muhtaç şekildeyse, bu durumda aylık bağlama oranı 10 puan daha arttırılarak işlemler sürdürülür.

Örnek vermek gerekirse; 1800 günü prim ödenmiş bir kişi malul aylığı bağlanacaksa eğer, yirmi yıl üzerinden direkt olarak 7200 gün prim ödemiş sayılır ve bu şekilde kabul edilerek işlem görür. Eğer 8000 prim günü yatırılmış bir işçi ise, bu kişi için aylık maaşı prim günü olan 8000 üzerinden bağlanır. Bu durumda devlet tarafından eğer prim gününüz azsa bunu 7200 üzerinden göstermekte, prim gününüz 7200’ün üzerindeyse direkt olarak ilgili gün sayısını göstererek malulen emeklilik maaşı bağlamaktadır.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu