Kredi Kartı

Mersis Nedir? Mersise Nasıl Kayıt Olunur?

MERSİS, yasal dayanağını 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu’nun 24/2, 26, 1525, 1526, 1527. Maddelerinden almaktadır. MERSİS projesi, sayısız veri tabanını birbirine bağlamak ve resmi olmayan vergilendirmeye karşı kontrol amaçlı mücadele etmek için tasarlanmıştır. Buna ek olarak, internet üzerinde şirketin şubeleri açılmakta olup aynı zamanda kapatılabilmektedir.

Mersis no nedir nerede yazar, Mersis no ne işe yarar, Mersis no vergi no yerine geçer mi, mersis numarası nasıl alınır, mersis no kaç haneli gibi tüm sorulara bu yazıda detaylıca cevap bulacaksınız.

Ticaretle uğraşan tüzel kişilerin tüm kayıtlarını tek bir yerde tutmak ve bu kayıtları diğer tüccarlarla paylaşmak için bir sistemdir. MERSİS işlemleri internet üzerinden online olarak yapılabilir. Bu, kullanıcılara büyük kolaylık getirdi. Gümrük ve Ticaret Bakanlığı tarafından desteklenen ve uygulanan bir sistemdir. Her ticaret şirketinin benzersiz bir 16 haneli MERSİS numarası vardır. Bu 16 haneli numarayla Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nın web sitesine giriş yaparak daha fazla bilgi edinebilirsiniz.

Bir şirketin 5 yıla kadar ticaret tescilini öğrenmek, hala aktif mi, firma borçları var mı, gibi birçok ticaret yapabilmeniz için önemli kriter olan konuları öğrenebilmeniz için o firmanın Türkiye sınırları içinde bulunan Ticaret Sicil Müdürlüklerinde bulunan kayıtlarını tek tek incelemeniz ve bu kurumlardan bilgi talebinden bulunmanız gerekmekteydi. MERSİS numarası fatura, makbuz, irsaliye ve şirket belgelerinde yer almalıdır. Şirket bilgilerini incelemek için Gümrük ve Ticaret Bakanlığı adresindeki 444 8482 müşteri hizmetleri numarasına erişerek veya http://mersis.gumrukticaret.gov.tr mersis numarasını girerek bilgi alabilirsiniz,.

Her işletmenin yasaların getirdiği yeniliklerle sahip olması gereken bir uygulamadır. Resmi işlemleri kısa sürede yerine getirmek için kullanılır. Mersis sistemi ticari işletmeleri iletişim ve zaman gibi durumlardan kurtarır. Elektronik ticarette hizmet ve aracı hizmet sağlayıcılar hakkındaki düzenlemelere uygun olarak, elektronik ticaret sitesi hizmet sağlayıcı veya aracı hizmet sağlayıcıysa, MERSIS numarasını “iletişim” başlığı altında tutmalıdır. Bu yükümlülük hem kendi ürün ve hizmetlerini pazarlayanlar hem de başkalarının ürün ve hizmetlerinin pazarlanmasına aracılık edenler için geçerlidir. Bu yükümlülüklere uyulmaması durumunda 2014 yılından itibaren 2.240 TL ceza uygulanacak ve yeniden değerlendirme oranı her yıl artacaktır (2020 için yaklaşık 2.500 TL).

Mersis’e nasıl kayıt olunur?

Ticari teşebbüsler ve tüzel kişiler hakkında anlık bilgi için Gümrük ve Ticaret Bakanlığı tarafından geliştirilen MERSİS sistemi (Merkezi Kayıt Sistemi); İşletme sahiplerinin ve kamu kurumlarının bu konuda harekete geçmesine büyük ölçüde yardımcı oldu. MERSIS sistemi sayesinde, günler sürebilen işlemler çevrimiçi sistem üzerinden sadece 1-2 dakika içinde çözülebilir. MERSIS sistemini ayrıntılı olarak açıkladık ve şimdi size MERSIS’e nasıl kayıt olunacağı hakkında bilgi vermeye çalışacağız.

İlk olarak, MERSİS’in tam olarak ne olduğunu açıklayalım. MERSİS; Tüzel kişiler veya ticari girişimlerle ilgili bilgilerin tek bir merkezi sistemde toplandığı sistemin adıdır. İnternet kullanıcılarına çevrimiçi bir sistem olarak açılmıştır. Daha düzenli bir kayıt tutmak ve herhangi bir karışıklığı önlemek için her şirkete veya tüzel kişiye bir numara verilir. Bu numaranın adı MERSİS numarasıdır. Ayrıca; 2014 yılının başından bu yana, ticari şirketlerin 16 haneli MERSİS numarasını kullanmaları bu konu ile ilgili yasa çerçevesinde zorunludur.

MERSİS ile ilgili her türlü işlemi yapabilmek için, önce MERSİS sistemine kaydolmanız gerekir. Ancak, tescil için ticaret sicilinin talimatlarına gitmek gerekli değildir. MERSİS sistemine kayıt, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nın resmi web sitesinde de yapılmaktadır. Bunun için yapmamız gereken ilk şey, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nın resmi web sitesi olarak hizmet veren www.gumrukticaret.gov.tr ​​adresine girip kullanıcı adını ve şifresi ile güvenlik kodu girilir.

  • Üye olmayanlar için, güvenlik kodu bölümü altında bir KAYIT OL bölümü bulunur.
  • KAYIT üzerine tıkladıktan sonra bir kullanıcı bilgi formu göreceksiniz.
  • Kayıt için MERSIS sistemine girdiğinizde görünen kullanıcı bilgi formunda;
  • Şifre (doğrulama iki kez yazılacaktır)
  • Şehir ve bölge seçimleri hakkında bilgi istenecektir.
  • Bu bilgileri girdikten sonra “Kaydet” düğmesini tıklamanız gerekir.
  • Ayrıca, bu bilgiler tam ve eksiksiz olarak ele alınmalıdır.
  • Kayıt işlemi tamamlandığında, Gümrük Bakanlığı tarafından e-posta adresinize bir aktivasyon kodu gönderilecektir ve bitti, artık sistem üzerinden tüm işlemlerinizi yapabilirsiniz.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu