Son dönemlerde sosyal medya aracılığıyla yapılan paylaşımlar, çokça kafa karıştırıcı bir hal almaya başladı. Milletvekilliği yapan vekillerin 2 yıllık görevi sonucunda emekli olacağı ve emekli aylığına hak kazanacakları iddiası gerçek mi? Milletvekilleri 2 yıl görev yapması sonucunda yaş veya hizmet gereklerini yerine getirmeleri gerekmeden doğrudan emekli olabilir mi? Konuları en çok doğrulanması gerek bilgiler olarak bulunmaktadır.
Milletvekili emeklilik konularında 2 yıl çalışma zorunluluğu ile beraber vekilin emekli olması durumu gerçek mi? Konuları çok tartışılmaktadır. Fakat birçok açıdan tartışmaya giden bu konularda milletvekili emekli olma şartları tam olarak bu şekilde değildir. Milletvekili haklarına göre, 63 yaşında bir kişi milletvekili olursa, geçmiş yıllara yönelik 24 yıllık SGK primi yatırıldıysa eğer, sadece 2 yıl çalışarak emekli olabilir mi? Evet olabilir. Fakat burada 2 yıl çalışarak değil, aynı zamanda geçmiş yıllarda da priminin farklı işler yapılarak ödenmesi durumu söz konusudur ve zorunludur.
Milletvekili Emekli Olma Şartları Nedir?
Milletvekillerinin emekli olması için tüm vatandaşlar gibi 25 yıllık hizmet süresini doldurması zorunludur. Herhangi bir şekilde 25 yıllık hizmet süresinde eksiklik olan vekiller, normal vatandaşlar gibi hiçbir şekilde emeklilik hakkı kazanamazlar.
Ayrıca emekli olmak için 2 yıl milletvekili olarak çalışma zorunlulukları bulunur. Herhangi bir şekilde vekillik görevinden 2 yıl boyunca kesintisiz ayrılmamalı, 2 yıllık zorunlu hizmet süresi dolduruluncaya kadar devam etmelidir. Eğer 2 yıllık hizmet süresi dolmazsa bu durumda vekiller emekli olamazlar.
Milletvekillerin emekli olabilmesi için 65 yaşında olması zorunludur. 65 yaş altında ki kişiler, emeklilik hakkına sahip olamazlar.
18 Yaşında Vekiller Emekli Olabilir mi?
Herhangi bir şekilde yukarıdaki şartlardan birini karşılayamayan tüm milletvekilleri, emekli olamaz. Eksik prim, eksik yaş, eksik hizmet süresi vb. konuların sadece bir tanesinde eksiklik olması halinde emeklilik olmaz. 2 yıl hizmet yaptıktan sonra millet vekilleri, emekli olması düşüncesi ve algısı yanlıştır. 25 yıllık hizmet süreleri ve yaş sınırına takılıyorlarsa eğer, yaşı geçmiş olmaları zorunludur.
Milletvekilleri Nasıl Emekli Olur?
5510 sayılı kanun 43. maddesinde milletvekilleri nasıl emekli olacağına dair detaylar açıklanmıştır. Burada vekiller, en az 2 yıllık milletvekili olarak görev yapması ve sonrasında da Başbakanlık Müsteşarına endeksli prim ödenmesi koşulu bulunur. Aynı kanun 28. maddesinde ise, milletvekilleri için belirlenen primlerin ödeme ve yaş şartının tamamlanması halinde emekli olunması durumu söz konusudur. Milletvekili emeklilik yaşı 65 yaş şartı ile karşılanmaktadır.
Milletvekili Emekli Maaşı Ne Kadar?
Emeklilik maaşlarında ise her kademeye göre farklı olsa da milletvekili emeklilik maaşları, normal maaşları gibi devlet memuru kategorisinde en yüksek seviyededir. Bu nedenle en yüksek maaşı alacaklardır.
Milletvekillerde merak edilen konulardan biri de milletvekili emekli maaşıdır. Bu konuda 25 yılı dolduran milletvekili kişiler, 2 yıl milletvekili olarak görevlerini yerine getirmesiyle beraber milletvekili emeklilik maaşından yararlanabilirler. 2 bin Lira emekli maaşı alan bir vatandaş, milletvekili olduktan sonra ve 2 yıl milletvekili görevi yaptıktan sonra maaşı artacaktır.
Bu durumda 2 yıllık milletvekili görevini yerine getirmesiyle beraber hali hazırda emeklilik maaşının 7 bin 500 TL’ye yükseleceği bilinmektedir.
Milletvekili olup 2 yıl görevi bittikten sonra emeklilik hak sahibi olmayan kişiler, gereken şartları yerine getirdikten sonra hak sahibi olacaklardır. Buna göre milletvekili emeklilik maaşı alabileceklerdir.
Milletvekili Özlük Hakları Nelerdir?
- Milletvekilleri, alacakları vekil maaşı ile beraber çeşitli haklardan ve birçok yardımdan da devlet aracılığı ile faydalanmaktalar. Bu konuda özlük haklarını ön plana çıkartmak ve bilmek gerekmektedir. Milletvekili olan kişiler, hangi özlük haklarına sahiptir?
- Kamu kurum ve kuruluşların tamamında sosyal tesisleri ya da konuk evlerinde, herhangi bir ücret ödemeden doğrudan faydalanabilirler. Milletvekili görev yaptığı zamanı boyunca her zaman kırmızı pasaport hakkına sahiptir ve seyahat engeli bulunmaz.
- Vefat eden milletvekili yakınları, 12 ay boyunca devlet tarafından yardım ödemesi olarak maaş almaktalardır. Hem yurtdışı hem de yurtiçinde görev yapan milletvekili bulunmaktadır. Bu kişiler, maaşlarının yanında hem yol hem de yevmiye olarak da maaş almaktadırlar.
- Milletvekili maaşlarına aynı zamanda her 3 ayda bir birer ikramiye verilerek de ödüllendirilme durumu söz konusudur.
Göz atmanızı öneriyoruz.