Rotatif Kredi Nedir? Nasıl Hesaplanır? 2021 Faiz Oranları
Günlük hayatta bazı nedenlerle kullanmış olduğunuz krediler türlerine göre farklılık gösteriyor. Bu durumu her bankanın kendine ait olan sitesine girdikçe rahatlıkla görebilirsiniz. Ancak bu kredilerin görünen farklılıkları kadar görünmeyen farklılıkları da bulunuyor. Bu farklılıklara ise kredinin fiziksel özelliği deniliyor. Bu farklılıklar; dövize endeksli, spot ya da rotatif kredi olarak adlandırılıyor. Bu kredi türleri arasında rotatif kredi le ilgili birçok soru insanların kafasını karıştırıyor. Bu konuya açıklık getirmek amacıyla bu yazımızda verdiğimiz bilgileri dikkatli bir şekilde okuyabilirsiniz.
Rotatif kredi genelde ticari müşteriler tarafından tercih edilir. Bireysel müşteriler tam tersine ihtiyaç kredisi, konut kredisi gibi kredi türlerine yöneliyorlar. Bunun en önemli sebebi ise ticari müşterilerin acil nakit ihtiyaçlarının bireysel müşterilere göre zamansal değişiklik göstermesidir. Bu sebeple bankaların ticari müşterilere verdiği hizmet şeklide farklıdır. Bu kredi türünü daha önce kullanmadıysanız anlamak sizin için biraz zor olacak ancak kredi kartı ve kredi ürünü arasında bir işleyişe sahip olduğunu göreceksiniz. Hiç vakit kaybetmeden rotatif kredi nedir sorusunun cevabına geçelim.
- Tekstilbank Kredi Kartı Nasıl İptal Edilir?
- Garanti Bankası Kredi Kartı Limit Yükseltme Nasıl Yapılır? (2021 Güncel)
- Temel İhtiyaç Destek Kredisi Başvuru ve Şartlar
- Kredi Kartım Kaç Günde Gelir?
Rotatif Kredi Nedir, Rotatif Kredi Faiz Hesaplaması Nasıl Yapılır?
Rotatif kredi, vadesi 12 aydan az bir diğer deyişle kısa vadeli bir kredi türüdür. Aynı zamanda bu kredi sadece ticari müşterilerin kullanımına açıktır. Bu doğrultuda banka ticari müşterileri için bir kredi tutarı belirler ve ihtiyaç duydukça bu tutarın içerisinden kredi çekilir. Bu kredi türünü diğer kredilerden ayıran yönü ise anapara miktarının belirli bir ödeme günü olmamasıdır. Bankalar bu kredileri daha masraflı olarak nitelendirdiği için faiz oranlarını bir hayli yüksek tutar ve vade süresini de kısa tutmaya çalışırlar. Rotatif kredinin tamamen ne zaman ödeneceği belli olmadığı için faiz oranları gün üzerinden hesaplanır.
Rotatif kredilerin şirketler ve bankalar için önemi çok fazladır. Bunun sebebi ise anlık olarak oluşan nakit ihtiyaçlarının şirketler için karşılanması ve uygulanan yüksek faiz oranlarından bankaların yararlanıyor olmasıdır. Bu ve buna benzer kredi türlerinde belirli dönemlere ayrılmış olarak faiz ödemeleri gerçekleştirilmektedir. Bu konuda çok dikkatli olmanız gerekiyor. Rotatif kredi faiz hesaplaması yapılarak belirlenen dönemlerde faiz tutarının muhakkak ödenmesi gerekmektedir.
Rotatif Kredilerin Muhasebeleştirilmesi
Rotatif kredi kullanımı farklı olduğu gibi muhasebeleştirme durumunda da birçok farklılığı içerisinde barındırmaktadır. Aşağıda belirtilen örnek doğrultusunda rotatif kredilerin muhasebeleştirilmesi ile ilgili fikir sahibi olabilirsiniz.
X Bankasından sürekli olarak rotatif kredi kullanıyorsunuz ve bu kredilerin muhasebeleştirme işlemi hakkında bilgi sahibi değilseniz;
Bankalar Muhasebe Kodu : 300
300 Banka Kredileri
- 01. X Bankası Kredileri
- 01. 01 Y Nolu Kredi
- 01. 02 Z Nolu Kredi
Bu şekilde rotatif kredilerin muhasebeleştirilmesi daha kolay bir hâl alacaktır.
Rotatif Kredi Nasıl Alınır?
Şirket sahibinin veya şirkette bu konuda yetkili birinin belirlediği bankaya başvuru yaparak bu krediyi kullanma imkanı bulunuyor. Ancak herhangi bir şekilde bankaya gitmeden bu krediyi kullanmak isterseniz talimat yazarak bu işlemi gerçekleştirebilirsiniz. Bu sayede banka gerekli işlemlerin tamamını yaparak paranın şirket hesabına aktarımını tamamlayabilir. İçeriğimizin girişinde de bahsettiğimiz gibi bu kredi türünün vadesi ve herhangi bir ödeme planı bulunmadığı için ödemeler faiz oranlarına göre yapılmaktadır. Faiz dönemlerinde gerçekleştirdiğiniz ödemeler ile kredi kullanmaya devam edebilirsiniz. Bu durumda faiz oranlarının değişkenliği ön plana çıkıyor. Eğer ki kredi kullandığınız dönemde faiz oranlarında değişiklikler oluyorsa ödeyeceğiniz faiz tutarı da değişecektir.
Rotatif kredi vadesi bankaların ortak kararı olarak maksimum 12 ay olarak belirlenmiştir. Bu doğrultuda bankanın belirlediği faiz ödeme dönemlerine muhakkak uyulması gerekiyor. Banka sizden yılda 4 dönem faiz ödemesi talep edecektir bu aylar ise mart, haziran, eylül ve aralıktır. Faiz ödemelerinin miktarı gün ay sonunda hesaplanarak sizlere bilgi olarak geçilir. Ancak rotatif kredi erken kapatma gibi bir düşünceniz bulunuyorsa faiz ödemeleri gelmeden bu ödemeyi gerçekleştirebilirsiniz. Bu durumda en önemli olan şey bankanın size rotatif kredi kullanma için yetki vermiş olmasıdır. Aksi halde birçok sorun karşınıza sıklıkla çıkabilecektir.
Rotatif Kredi Kullanırken Dikkat Edilmesi Gerekenler
Bu kredi türünde dikkat edilmesi gereken en önemli şey faiz dönemlerinde ödenmesi gereken faizin ödemelerinin zamanında yapılmasıdır. Aynı zamanda faizlerin değişkenliğinden kaynaklı olarak faiz oranlarının sürekli takip edilmesi gerekiyor. Bu duruma engel olmak amacıyla faiz oranlarının değişim zamanlarında bankalar tarafından şirketlere bilgi verilir. Buna hitaben ödenmesi gereken faiz oranları da değişen faiz oranlarına göre hesaplanır. Ödeme dönemlerinde ödemenin gerçekleştirildiğine dair bankadan onay almanız çok önemli olup gelecekte oluşabilecek birçok sorunun önüne geçmenizi sağlayacaktır.
Rotatif krediler Türk lirası olarak kullanıldığı gibi faizlerde dönemlik olarak hesaplanır. Anapara borcunuz ise 12 ay içerisinde ne zaman isterseniz o zaman kapatabilirsiniz. Her şirketin faydalanması gereken kredi limitleri bu kredi türünde belirlenmiştir. Bu sebeple anlık ihtiyaçları karşılamak adına çok büyük önem arzediyor.