Tarım

Topraksız Tarım Nasıl Yapılır?

1930 yıllarından bu yana temeli atılarak gelmiş olan yatırım tavsiyelerinden biri de topraksız tarımlardır. Topraksız tarım nedir? Topraksız tarım nasıl yapılır gibi konularda bilgi edinmek adına, ilk temeli Hollanda’da atılan sonrasında 1995 yıllarında Türkiye’de hem dış pazar hem de yatırım alanı konumu olarak çalışılan bir alan haline gelmiştir.

Öncelikli olarak tarımsal ürünlerin ne olduğunu bilmek gereklidir. İnsanların yaşamı boyunca büyük bir önemle bağlı oldukları ürünler olan tarımsal ürünler, insanların hayatında olmazsa olmazlardandır. İnsanların hayatı boyunca hep olmuş olan, tarım faaliyetlerini her zaman birçok yöntemlere bağlı şekilde sürdürdüklerini biliyoruz. Tarım faaliyetlerine geçmişten günümüze kadar bakıldığında, ilkel yöntemler ile yapılmış, günümüz şartlarında da teknolojiye bağlı kalarak çok daha iyi olması noktasında çalışmalar yapılmıştır. Hem bu sayede daha az maliyet hem de çok daha kaliteli ürün çıkartılması yolları bulunmuştur.

Ülkemiz şartları içerisinde son yıllarda ön plana çıkan şey ise, topraksız tarım olmuştur. Topraksız tarım yöntemi gelişimiyle beraber herhangi bir zamana bağlı olmadan doğrudan her dönem üretimin en iyi şekilde yapılabilir olduğu gösterilmiştir. Her döneme ait tarım değil her dönem her çeşit yetiştirmenin maksimum verimlilikte olması hedeflenmektedir.

Tarım kategorisine ait bazı yazılar:

  1. Besi Hayvancılığı Maliyeti Nedir? Nasıl Yapılır?
  2. Kültür Mantarı Yetiştiriciliği Devlet Desteği 
  3. Kenevir Yetiştiriciliği Kârlı Mıdır? Nasıl Yetiştirilir?
  4. Çiftçi Belgesi Nasıl Alınır?

Topraksız Tarım Avantajı Nelerdir?

Topraksız tarımın en büyük önemi, her yıl her dönem ürün elde edilir. Hatta topraksız tarımın amacı her dönem garanti şekilde hasat toplamaktır. Topraksız tarımda, belli dönemlerde toprağın nadasa bırakılması ya da üretime ara verme gibi bir durum söz konusu olmaz. Doğrudan topraklı tarımdan bağımsız bir işleve sahiptir.

Üretimde süreklilik kazandırılır ve hastalık, böceklenme sorunlarına karşı sağlıklı gelişim koşullarında da oldukça yardımcıdır. Bununla beraber dar alanlarda olan üretim, topraksız tarımda olsa oldukça sağlıklı, verimli ve kaliteli bir süreç işlenmesi hedeflenir.

Kıyaslama yapıldığında da geleneksel tarımda bakıldığında 1 dönüm arazide ortalama 12 ton hasat elde edilir. Bu 1 yıllık bir verimliliktir. Topraksız tarımda verimlilik bakıldığında ise, bu sayı 1 yılda 40 tonun üzerinde olmaktadır.

Topraksız Tarım Ne Anlama Gelir?

Her canlı büyüme ve gelişme için çeşitli minerallere bağımlıdır, ihtiyaç duyar. Hal böyle olunca da bu durum, bitkilerde de geçerlidir. Bitkilerin sahip olduğu büyüme ve gelişim için minerallere ihtiyacı olurken, bitkilere bu mineraller su veya toprak ile verilmektedir. Bununla beraber çevre koşulları gözetilerek en doğru şekilde verimlilik kazandırılır.

İnsanlar, teknoloji ve zamanın gelişimi ile beraber sera yetiştiriciliği öğrenmiştir. Sera yetiştiricilikte ise iklimler değiştiği için dış etkenleri pek kontrol edemediğimiz için, bitkilerin topraktan istenen mineralleri almanın dışında çoğu zaman yetişmemiş olabilmektedir. Domatesleri düşündüğünüzde, dışı kırmızı olsa da içi hala yeşil olan, olgunlaşmamış birçok domatesle karşılaşabilirsiniz. Yapılan çalışmalar ile beraber en doğru şekilde frenleme sistemi ortadan kaldırılmaya başlandı.

Çalışmaların sonucunda frenleme sistemi olarak nitelendirilen bu durum, doğrudan canlıların belli bir sayıda hayatta kalmasını hedeflemektir. Amaç ise doğrudan hem zaman hem de şartlar, tarımda hasadın gelişimiyle bağlantılı olmadan istenen verimi elde etmeye dayalı olmasıdır.

Toprakta frenleme sistemi bulunmakta, bu nedenle çalışmalarda su üzerinde yapılmış ve yüksek başarı yakalanmıştır. Frenleme sistemini ortadan kaldırılması sayesinde de bitkilern büyümesi, gelişmesi, kontrol altına alınması da kolaylıkla yapılabilir olmuştur.

Topraksız Tarım Nasıl Yapılır?

Yılın her döneminde en verimli şekilde yetiştiricilik yapılacak olan bu topraksız tarım nasıl yapılır konusunda ise, iyi bir ön araştırma gerekir. Bitki çeşitlerine göre değişiklik gösteren yöntemler arasında havuzlama ya da püskürtme gibi yöntem çeşitleri bulunmaktadır. Ve bu sayede yılın her döneminde de verimli şekilde ürünler alınabilir, her zaman en verimli ortam yaratılabilir.

Bitkinin ihtiyaç uyduğu mineraller, su yoluyla verildiğinde bitkinin gerçekten yetişmesi de mümkün olmaktadır. Bitkiye büyüme ve gelişim kazandıran materyaller genelde kaya yünü, perlit gibi gereksinimler olurken topraksız tarım yöntemlerinde her bitki türünün de kendine ait bir besin reçetesi bulunmaktadır.

İçeriğinde herhangi bir kimyasal barındırmayan bu yöntem ile beraber insan sağlığına birebir etki eden, yararlı ve besleyici yöntem olan, son derece yüksek kaliteli ürün elde edilmesi sağlanmaktadır. İklimlendirme otomasyonları kurulduğunda ise, bu alana doğrudan ısı, ışık, oksijen, nem ve karbonhidrat miktarı ölçülü sağlanarak iklim koşullarına uygun şekilde bir yapı kurulmuş olmaktadır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu