Sigorta

Trafik cezası e devlete ne zaman düşer? Nasıl Ödenir?

Trafiğin herhangi bir aksamaya sebebiyet verilmemesi için trafik polisleri tarafından uygulama noktalarında, trafik kuralları gereğince belirli zamanlarda denetimler uygulanmaktadır. Bu uygulamalar, çoğu zaman mobese kameralarıyla gerçekleştirilir çoğu zamanda da radar sistemleri kullanılır. Trafik kurallarını ihlal eden sürücülere kesilen cezalar, birçok nedenden kaynaklı olmaktadır. Çoğu zaman yüksek hızlı araç kullanma, alkollü araç kullanma, emniyet kemeri takmama ya da hatalı sollama gibi sebeplerden dolayı insanlara trafik kuralları ihlali cezası kesilmektedir.

Bu arada eğer mevcut trafik cezası borcunuz var ise Trafik Cezası Kredi Kartı ile Nasıl Ödenir?  adlı makalemize bakabilirsiniz. E-devlet ile ilgili sorgu ve diğer tüm işlemleriniz için, şuanki okuduğunuz metni sonuna kadar okuyunuz.

Bu tip konularda bazı durumlara özel olarak sürücüler, çoğu zaman trafik cezalarının kesildiği ya da cezanın geldiğini fark etmiyorlar. Çünkü trafik cezası sadece trafik polisi tarafından çevirmelerle sonuçlanmamaktadır. Aynı zamanda MOBESE ya da EDS gibi kamera sistemlerle beraber cezalarda kesilmekte, tespit edilmektedir. Sürücülerin hatalı olarak yaptıkları trafik ihlali sonucunda kameraya yansıyan bu ihlaller, trafik cezası olarak sonuçlanır. Bu durumda ise E-Devlet’e trafik cezası kaç günde düşer? Ne kadar sıklıkla kontrol etmeliyim gibi konular önemli olmaktadır.

Trafik görüntüleme ve tespit yapma cihazları olan Mobese ve EDS kameraları tarafından trafik cezaları, trafik polisi sizi çevirmeden de kesilmektedir. Bu tip durumlarda günümüzde birbirinden farklı tiplerde sürücüler trafik cezalarıyla karşı karşıya kalacakları durumlar oluşmaktadır. Bu durumda cezalar, birbirinden farklı kesileceği gibi sebepsiz şekilde E-Devlet ve EGM internet sayfası aracılığıyla kontrolleri yaparak kendiniz için bir trafik cezası olup olmadığını kontrol edebilirsiniz. En çok merak edilen konu ise, trafik cezaları kaç günde belli olur ve trafik cezası kişilere kaç günde gelir? Konularıdır.

Benzer İçerikler:

  1. Fahri Trafik Müfettişi Ne İş Yapar, Nasıl Olunur?
  2. Ziraat Bankası Zorunlu Trafik Sigortası
  3. Trafik Cezası Kredi Kartı ile Nasıl Ödenir?

Trafik Cezaları E-Devlete Ne Zaman Düşer?

Araç kullanımlarına karşı kişiler tarafından sık sık kontrol edilmesi gereken toplamda 2 sayfa bulunmaktadır. Emniyet Genel Müdürlüğü (EGM) ve E-Devlet sayfaları, insanların trafik cezası karşısında haberleri olmadan kesilen cezaları görebilmeleri için taki edecekleri sayfalardır. Eğer faizli şekilde bir ödeme yapmak istemiyorsanız, E-Devlet’e düşen cezaların tamamını gelişen internet teknolojisi sayesinde de çok hızlı şekilde ödeyebilir ve hızlıca görebilirsiniz.

Trafik cezaları e-devlet sistemine ortalama 3 – 7 gün için yansımaktadır. Hem E-Devlet hem de Emniyet Genel Müdürlüğü (EGM) sistemine düşmekte olup buralarda birçok trafik cezası detaylarını da görebilmeniz mümkün olmaktadır.

E-Devlet Trafik Cezası Nasıl Kontrol Ederim?

TC Kimlik NO ve E-Devlet şifrenizi girdikten sonra E-Devlet sistemine giriş yaparak, burada doğrudan e-hizmetler menüsünü açabilirsiniz. Açılan sayfada ise E-Hizmetler menüsünde Araç Plakasına Yazılan Ceza Sorgulamamenüsü mevcut, buradan direkt olarak siz de aramalarınızı yapabilir ve trafik cezası e-devlet üzerinden kontrol sağlayabilirsiniz.

E-Devlet sistemini kullanmak çok basittir ve son 1 yıl içerisinde tescil edilen tüm plakalara yazılmış trafik cezalarını görebilirsiniz. Bu şekilde 1 içerisinde herhangi bir cezanız var mı yok mu bilgisine de anında ulaşabilirsiniz.

Sorgulama işlemlerinizi E-Devlet şifreniz yoksa eğer direkt olarak Emniyet Genel Müdürlüğünün (EGM) adresinden de yapabilirsiniz. Burada sorgulama işlemleri menüsünden TC no ya da plaka no girerek kişiye, araca kesilen trafik cezaları hakkında bilgi sahibi de olabilirsiniz.

Trafik Cezaları Kaç Günde Kesinleşiyor?

Trafik Elektronik Denetleme Sistemi (TEDES) ile tespiti yapılarak kesilen trafik cezaları, tamamen uzun süreli şekilde belli olmaktadır. Trafik kurallarına ihlal etme durumlarında, para cezasına dönüştürme süreçleri hakkında posta yoluyla beraber trafik cezası gönderilir. Posta aracılığı ile cezalar evinize gönderilirken, 10 günle 30 gün arasında kayıtlı sistemde de gözükmektedir. Bu şekilde kayıtlı adresinize gönderilen cezaları en fazla 30 güne kadar siz de takip edebilir, tebligat olarak trafik cezasının size geldiğini de görebilirsiniz.

Trafik cezalarında tebligat geldikten sonraki ilk 15 günde ödeme yaparsanız %25 trafik cezası indirim oranından faydalanmış olursunuz. Bu şekilde trafik cezası ertelemezseniz eğer ilk 15 gündeki %25 indirimden faydalanabilirsiniz. Eğer trafik cezası tebliğ tarihine göre 30 gün içinde il veya ilçe vergi dairesi başvuruları yaparsanız, trafik cezalarını toplamda 4 taksitte de ödeyebilirsiniz. Bu şekilde trafik cezasını eğer 1. ay ödemezseniz, %5 oranında faiz yapılır. Bu şekilde %5 her ay gecikme faizi işlenmektedir.

2020’de ki trafik cezaları şu anda emniyet kemeri takmamak 132 TL’dir. Hız sınırı limitleriniz %10 ile %30 arasında aşarsa 288 TL, %30 – %50 arasında olursa 598 TL’ye kadar ceza kesilmektedir. Alkollü araç kullanmak 1. seferde 1228 TL, 2. seferde 1539 TL olarak cezalandırılır. Kırmızı ışıkta geçmek ise 288 TL’dir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu