Sigorta

Trafik cezasına nasıl itiraz edilir?

Trafiğin akıcı şekilde gerçekleşmesi için Türkiye’de kolluk kuvvetleri tarafından her daim trafik aksamaması için işleyen bir sistem bulunur. Buna karşı denetmeler, belirli dönemlerde trafik polisleri tarafından karayollarının belirlediği alanlarda uygulama noktası olarak tamamlanırken, günümüzde çeşitli noktalarda mobese ve radar cihazlarıyla beraber de hem fiziki hem de sistematik şekilde bu işlemler takip edilmektedir. Trafik cezaları hakkında denetmeler sonucunda kurallara uymayan sürücüler için trafik cezası kesilerek uygulamaya girmektedir.

Birçok nedenden dolayı trafikte olası sürüş durumlarına karşı insanlar trafik cezalarıyla karşı karşıya kalmaktalar. 2021 trafik cezası kesilen vatandaşlar, bu cezalar hakkında eğer haksızlık durumları olduğunu düşünüyor ve kendilerini bir şekilde savunmak istiyorlarsa bu konuda yararlanacakları, itiraz edebilecekleri çeşitli yollar bulunmaktadır. Eğer suçsuz bir yere ceza yediğinizi düşünüyorsanız, ceza tutarını ödemek istemeyen ve itiraz etmek isteyen kişi olarak siz de gerekli itiraz hakkına sahipsiniz.

Trafik cezasına itiraz etme 2021

Trafik Cezası İtirazı Nasıl Yapılır?

Trafik cezası itirazı için Sulh Ceza Hakimliğine başvurarak işlemlerinizi başlatabiliyor ve itiraz dilekçesi verebiliyorsunuz. Burada cezaların değerlendirilerek tebliğ edildiği tarih itibariyle hem trafik hem de idari para cezası için itiraz süreleri belirlenmiştir.

Bir trafik cezasına itiraz etmek gerektiğinde bu konuda haklı ve haksız taraf olması isteniyor. Daha sonrasında vatandaşların, istenen şartlara uygunluğu aranmaktadır. Eğer uygunluk da tamamsa, bu konuda bazı belgeleri tamamlayıp mahkemeye başvuracak olan vatandaşlar, bir bedel ödemeden direkt olarak trafik cezası itirazında bulunabilirler. Peki hangi durumlarda trafik cezası itiraz edilir ve trafik cezası nasıl itiraz edilir? Bu durumlara bağlı tüm gereken belgeler nelerdir? Tamamı hakkında sizlere birtakım bilgiler sunmak istemekteyiz.

Bir diğer trafik başlıklı makalelerimiz:

  1. Araç perte çıkarsa sigorta ne kadar öder?
  2. Trafik cezası e devlete ne zaman düşer? Nasıl Ödenir?
  3. Ziraat Bankası Zorunlu Trafik Sigortası

Trafik Cezası İtirazı Hangi Durumlarda Yapılır?

Türkiye Cumhuriyeti yasalarına uygun şekilde trafik cezası itirazları kabul edilmektedir. Her trafik cezası itirazı kabul edilemeyeceği, yasada yeri yoksa bu tip durumlarda itiraz etme hakkınızın olmadığını bilmeniz gerekmektedir. Buna göre hem yasada yeri olan hem de trafik cezası itirazı hakkınız olan durumlar hangileridir, her birine tek tek bakalım…

Trafik ihlalinden kaynaklanması durumlarında, kişi adına kesilen tüm trafik cezalarında itiraz hakkı saklı tutulur. Bu gibi durumlarda kişiler, itiraz edebilir ve başvurabilir.

Radar uyarılarıyla ilgili levhaların olmadığı alanlarda ve noktalarda, radar sistemi varmış gibi hız kontrolü yaparak gelen tüm cezalarda eğer hız cezası varsa, Yargıtay tarafından net bir şekilde iptal edilecek cezalardan biridir. Bu tip durumlarda, radar uyarı levhası olmadan hız cezası görülen alanlarda hız cezası itiraz başvuruları Yargıtay tarafından iptal edilir.

Trafik cezası kesildiğinde, herhangi bir delil ya da fotoğraf gibi bir belge bulunmadığında doğrudan ceza kesildiyse, delil yetersizliği sebebiyle itiraz edilebilir. Bu tip durumlarda itiraz etme hakkı da yine vatandaşa hak olarak verilmiştir.

Belediyeye ait bölgelerde yeterli seviyede park alanı bulunmuyor ve park yasağı haddinden fazla varsa, bu alanlarda park konusu için ceza kesilmesi durumlarında haklı gördüğünüz yanlarınız için cezaya itiraz edebilirsiniz.

Trafik Cezası İtirazı Aşamaları Nelerdir?

Trafik cezası için bazı belgeler ve ikamet adresine uygun şekilde Sulh Ceza Hakimliğine başvuru gerekmektedir. Bunun için vatandaşların bazı süreler bulunmaktadır. Örneğin, ceza vatandaşın yüzüne okunarak kesildiğinde, ceza kesildikten sonra ilk 15 gün içerisinde başvuru yapabilir. Eğer plakaya ceza kesildiyse, kişiye tebliğ edildikten sonra ilk 10 iş günü içerisinde itiraz etme hakkı bulunuyor.

Trafik idari para cezası itirazları hakkında nasıl itiraz edeceğinize dair tüm belgeler yasa ile belirlenerek aşağıdaki gibi belirtilmiştir:

  • Trafik İdari Para Cezası Karar Tutanağı Tebligatının fotokopisi
  • Trafik İdari Para Cezası Karar Tutanağının fotokopisi
  • Sulh Ceza Hakimliği’ne yazılan dava dilekçesi
  • Trafik cezası kesilen araca dair ruhsat belgesi fotokopisi
  • Araç sahibinin ehliyet ve kimlik kartı fotokopisi
  • Ceza ödemesi yapıldıysa ödemeye dair banka dekontu

 

Trafik cezası itirazları yapıldıktan sonra, duruşma yapılmadan dilekçede yazılan bilgilere göre mahkeme karar vermektedir. Olağanüstü durumlar dışında herhangi bir duruşma gerçekleşmez. Fakat duruşma olması konusu, olağanüstü durumlarda geçerlidir. Bu tip durumlarda ise belirli gün ve saatlere göre kişiler çağrılır, dinlenir ve tarafların avukatlarıyla beraber salona gelmesi, hazırda olmaları beklenir. Bu şekilde karar olumlu ya da olumsuz olarak belirlenir.

İlgili Makaleler

4 Yorum

  1. Geçen gün mobese üzerinden banada 2 bin küsür lira ceza yazmıslar. halbuki tüm trafik kurallarına uyuyordum. gittim trafik cezasına itiraz ettim 15 gün oldu sonuç geldi kabul edildi. yani arkadaşlar haksız ceza oldugunu düsünüyorsanız mutlaka gidip trafik cezasına itiraz edin. devletimiz sağolsun çok yardımcı oluyor.

  2. Total limit 120 olan yolda yarım saat boyunca 60ı geçmedim. 1 hafta sonra 500 TL ceza geldi. Trafik cezasına nasıl itiraz edeceğim. bahsettiğini yöntemleri denedim ama itirazım kabul olmadı. illa tanıdık birinin mi olması gerekiyor. haksız yere ceza yedim !

  3. trafik cezasına ne kadar itiraz ederseniz edin sonuç olumsuz. 3 defa itiraz ettim ama ehliyetime el koydular sonuncusunda

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu